Intră în cont / Inregistreaza-te
AE Agency

Ravi Coltrane

2015-02-22, Romania, Bucuresti
Locație: Sala Radio (Societatea Romana De Radiodifuziune)
Organizator / Initiator / Patronaj: Sala Radio (Societatea Romana De Radiodifuziune)
z.jpg.jpg

Ravi Coltrane va concerta in data de 22 februarie 2015, la Sala Radio din Capitala, in cadrul turneului european de promovare al celui mai recent album al sau, Spirit Fiction. Ravi Coltrane, fiul inegalabilului John Coltrane, este estimat printre cei mai de seama improvizatori ai momentului din generatia medie a muzicienilor americani de jazz.

 

"Ambitia, uneori, isi ia avant prea puternic", spune Ravi Coltrane, vorbind despre albumul Spirit Fiction. "Incepi sa iti imaginezi mai mult decat crezi ca poti realiza si treci acea linie dintre posibilitate si imposibilitate", continua artistul.

 

Nu putin din ambitia ultimului proiect semnat Ravi Coltrane se datoreaza memoriei tatalui sau, John Coltrane, unul dintre cei mai influenti muzicieni ai secolului 20.

 

Spirit Fiction, prin complexitatea sa ritmica si structuri fluente, imbratiseaza si interpreteaza mostenirea lui John Coltrane, nu doar o continua. Albumul radiaza o maiestrie artistica indrazneata si o incredere de sine senina.

 

Spirit Fiction este prima inregistrare a lui Ravi Coltrane pentru Blue Note, legendara casa de discuri de jazz, care in 1957 a lansat Blue Train, lucrarea care l-a consacrat pe John Coltrane ca sef de orchestra.

 

Ravi Coltrane nu traieste in umbra legendarului sau tata, ci s-a impus pe scena de jazz mai ales prin merite proprii si un talent iesit din comun.

 

"Sa apari cu un saxofon in mana si sa ai numele de Coltrane ii distrage destul de mult pe majoritatea oamenilor", recunoaste artistul.

 

Dar numele de Coltrane a reprezentat si o oportunitate pentru Ravi. Acesta a petrecut mai multe veri in New York, cu Rashied Ali, tobosarul al carui stil a contribuit la definirea lui John Coltrane. In timpul jam session-urilor zilnice din apartamentul lui Ali, Ravi a impresionat muzicieni mai in varsta, care pe vremuri cantasera cu tatal sau. Imediat dupa absolvirea studiilor, Ravi a reusit sa faca parte din trupa lui Elvin Jones, care cantase in cvartetul legendar a lui John Coltrane, in anii 60.

 

Ravi a continuat sa isi dovedeasca valoarea prin turnee internationale istovitoare, dar chiar si asa, au existat mai multe persoane care au fost atrase mai mult de numele sau de familie, decat de talentul sau. Anumite case de discuri au incercat sa il integreze in super grupuri formate din fiii marilor interpreti de jazz, neluand in seama creatiile sale.

 

"Au fost o multime de oameni care au vrut doar sa profite de aceste lucruri, care nu sunt pentru mine", spune artistul. "Oricine ma cunoaste in cele din urma intelege ceea ce fac si de ce o fac."

 

Setlistul concertului din Capitala va contine si interpretari personale ale lucrarilor lui John Coltrane.

 

Ravi Coltrane este cel de al doilea fiu (celalalt fiind Oran Coltrane, de asemenea saxofonist) al veritabilului gigant al jazz-ului anilor ’50 – ’60 din veacul trecut, John Coltrane (1926-1967) si al apreciatei pianiste si organiste Alice Coltrane (1937-2007).

 

Concertul Ravi Coltrane de la Bucuresti face parte din turneul european de promovare a albumului “Spirit Fiction”, propus de artist sub titulatura Ravi Coltrane Quartet, in cadrul caruia admirabilul saxofonist este completat de alti trei muzicieni de exceptie: David Virelles - pian, Dezron Douglas - bass si Johnathan Blake - baterie.

 

Ravi Coltrane a evoluat pe scena dar si in studio alaturi de pianistii McCoy Tyner, Herbie Hancock, saxofonistii Pharoah Sanders, Branford Marsalis, Michael Brecker, chitaristul Carlos Santana, bass-istii Stanley Clarke, Christian McBride, bateristul Roy Haynes.

ora 19:30 - 22:30

Biletele pentru concertul Ravi Coltrane Quartet au fost puse in vanzare in retelele Eventim.ro si IaBilet.ro

General Berthelot nr. 60, Sector 1

SanPlant