Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te

Festivalul National De Teatru, Editia A 22-a

2012-10-26 >> 2012-11-04, Romania, Bucuresti

Organizator / Initiator / Patronaj: UNITER
FNT.jpg.jpg

Festivalul Na┼úional de Teatru a luat fiin┼ú─â în toamna anului 1990, la ini┼úiativa reputatului critic de teatru Valentin Silvestru. Prima edi┼úie s-a desf─â┼čurat sub figura tutelar─â a lui I.L. Caragiale, îns─â, de-a lungul anilor, numele dramaturgului a fost când retras, când reluat în titulatura manifest─ârii. Pe fundalul instabilit─â┼úii politice ┼či sociale din acea perioad─â, edi┼úia întâi a trecut în revist─â „una dintre cele mai dramatice stagiuni din istoria teatrului românesc” (Mircea Morariu). A fost îns─â ┼či prima onorat─â de prezen┼úa marilor creatori de teatru români întor┼či în ┼úar─â dup─â exilul din timpul regimului comunist.

 

Festivalul Na┼úional de Teatru, cea mai important─â trecere în revist─â a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns la edi┼úia cu num─ârul 22. Aceasta se va desf─â┼čura în Capital─â, între 26 octombrie ┼či 4 noiembrie, având, ca de obicei, ca organizator Uniunea Teatral─â din România (UNITER), iar ca finan┼úatori, Ministerul Culturii ┼či Patrimoniului Na┼úional ┼či Prim─âria Municipiului Bucure┼čti, prin ArCuB.

Festivalul propune din nou un pilon tematic central – de ast─â dat─â, opera regizoral─â a lui Silviu Purc─ârete, unul dintre cei mai faimo┼či arti┼čti români de ast─âzi –, dar st─â, totodat─â, sub semnul celor doi autori c─ârora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispari┼úie, ┼či cona┼úionalul I.L. Caragiale, s─ârb─âtorit la 160 de ani de la na┼čtere ┼či deplâns la 100 de ani de la moarte.

În acest an, selec┼úia final─â aduce la Bucure┼čti 18 teatre (produc─âtori) ┼či 32 de spectacole grupate în 6 sec┼úiuni!

http://www.fnt.ro/

SanPlant