Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te
AE Agency

COLINDE NETEMPERATE. TRANSFORMARE

2014-12-20, Romania, Bucuresti
Loca╚Ťie: Centrul Na┼úional Al Dansului
Organizator / Initiator / Patronaj: Centrul Naţional Al Dansului
z.jpg.jpg

Maria Balaba┼č / Mihai Balaba┼č / C─âlin Torsan / Gabriel B─âla┼ča

Invitatul serii este muzicianul iranian Mehdi Aminian, care va ad─âuga melodicii române┼čti influen┼úele culturii sale. Spectacolul va fi completat de TENZIN care gânde╚Öte proiec┼úiile video ca parte integrant─â din muzica îns─â┼či, o incursiune în sufletul muzicienilor.

"Pornind de la energia colindelor, am creat un spectacol care genereaz─â emo┼úie pe mai multe planuri senzoriale. Chiar dac─â nu cuno┼čti versurile colindelor, o s─â ┼úi se par─â c─â le-ai mai auzit undeva, într-o memorie pierdut─â, într-o copil─ârie de care ai vrea s─â-┼úi aminte┼čti.
În Colinde netemperate am c─âutat felul nostru de a ne apropia ┼či de a cânta colinde. Am f─âcut o selec┼úie de cântece vechi, în care se vorbea pe-alocuri chiar o alt─â limb─â român─â, iar versurile trimit gândul ┼či sufletul într-o lume a cosmogoniei naive. De┼či ne-ar fi pl─âcut s─â spunem asta, n-am crescut cu colindele pe care le cânt─âm acum. A fost un proces de reinventare, de c─âutare a modului în care le-am putea face s─â devin─â ale noastre, s─â nu sune fals, s─â creeze lumea fantastic─â de care ┼či noi ┼či publicul nostru are nevoie. N-am vrut cu nici un chip s─â stric─âm atmosfera pe care ele o p─âstreaz─â. Aveam nevoie de sinceritate în colinde ┼či a trebuit s─â g─âsim calea spre ea. Ne-am dorit s─â se manifeste prin ele o bucurie cald─â ┼či calm─â."
Maria Balaba┼č.

Nu s-a intervenit asupra structurii melodice, a armoniei ┼či a versurilor colindelor. Au fost orchestrate, îns─â, potrivit grupului: voce, chitar─â electric─â, pian, vioar─â, fluiere, percu┼úii.

Maria Balaba┼č este un spirit liber + muzician─â, sound-artist ╚Öi jurnalist─â. A ini┼úiat proiecte muzicale precum Avant’n’Gard ┼či Soare Staniol, împreun─â cu care a participat în festivaluri ca S─âpt─âmâna Muzicii Noi, Bookfest, Street Delivery, Train Delivery, Huet urban, Simultan TM, Sibiu Jazz and More etc. Colaboreaz─â împreun─â cu Mihai Balaba┼č pentru instala┼úii sonore generate de poetica înregistr─ârilor de teren. Particip─â cu piese proprii sau colabor─âri în festivaluri ┼či proiecte artistice interna┼úionale.

Mihai Balaba┼č este violonist cu studii universitare ┼či chitarist autodidact, activând deopotriv─â pe scena simfonic─â ┼či pe cea underground. Este membru al trupelor Avant’n’Gard, Bucium ┼či Trei Parale, a colaborat cu arti┼čti precum C─ât─âlin Milea, Mircea Florian, Norzeatic, Iordache, Nu & Apa neagr─â, Marcus Beuter (Germania), Mr Delagare (Franta), Nik Baertsch (Elvetia), Trey Gunn (USA). Semneaz─â împreun─â cu sora sa, Maria Balaba┼č, instala┼úii sonore pentru Institutul Francez din Bucure┼čti, Centrul Ceh ┼či Festivalul de Dans Contemporan Explore 2012. A sus┼úinut concerte în România, Marea Britanie ┼či Elve┼úia.

C─âlin Torsan este un personaj pitoresc, unul dintre primii muzicieni care au cântat pe str─âzile României post-decembriste. Muzician autodidact, specializat în instrumente de suflat, a creat ┼či a colaborat cu numeroase trupe între care Domni┼čoara Pogany, Einuiea, Jazzadezz, Nu & Apa neagr─â, Avant’n'Gard. A concertat în Japonia, Germania, Danemarca ┼či în numeroase festivaluri din România. În calitate de scriitor a publicat romane ┼či volume în colaborare la edituri precum Humanitas ┼či Casa de pariuri literare. C─âlin Torsan apare ┼či în numeroase spectacole de teatru, iar în ultimii ani se preocup─â aproape exclusiv de muzica improvizat─â liber. Colec┼úioneaz─â fluiere, clarinete ┼či tot felul de alte instrumente de suflat din toate col┼úurile lumii.

Percu┼úionistul Gabriel B─âla┼ča este unul dintre cei mai activi percu┼úioni┼čti de pe scena muzical─â româneasc─â, arti┼čtii admirându-l pentru energia sa ┼či vibra┼úia pozitiv─â din timpul concertelor. S-a remarcat al─âturi de Byron, Maxim Belciug, Balkanic Zeppelin, Blue Nipple Boy, We Singing Colours, Raul Kusak & Adrian Naidin etc. Studiile sale de pictur─â au contribuit la conturarea sa de muzician al culorii ┼či texturii, el reu┼čind s─â r─âmân─â personal în conjuncturi sonore mai mult decât diferite.

Ini┼úierea lui Mehdi Aminian în muzica persan─â a început pe vremea adolescen┼úei sale petrecute în Iran. Mehdi cânt─â la ney – instrument de suflat folosit în Orientul Mijlociu de sute sau chiar mii de ani. Tehnica de interpretare la acest instrument este una special─â, care utilizeaz─â buzele, limba ┼či din┼úii, având ca rezultat un sunet foarte cald, unic. Este ini┼úiatorul proiectului Roots Revival Romania.

20:00 - 22:00

Pret bilet 10 lei.
Rezervari la rezervari@cndb.ro

Pentru mai multe informa╚Ťii, suna╚Ťi la numerele
0746 099 942 sau 0721365870.

80-82 Marasesti Blvd

Agentie de turism