Intră în cont / Inregistreaza-te

FESTIVALUL DE MUZICĂ VECHE BUCUREȘTI

2014-10-30 >> 2014-11-21, Romania
Locație: Bucuresti
festivaol muz vec.png.png

FESTIVALUL DE MUZICĂ VECHE BUCUREȘTI găzduieste în toamna aceasta ediția a IX-a a celui mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul-Europei, un eveniment de rezonanță pentru iubitorii de muzică cultă.

Festivalul se desfăşoară în perioada 30 Octombrie – 21 Noiembrie 2014 în mai multe spații de excepţie – Palatul Cotroceni, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Biserica Anglicană.

Programul de anul acesta debutează pe 30 octombrie, cu Ansamblul de muzică veche Gli Studiosi di Sebastiano (Bucureşti) şi Ansamblul de dans medieval şi baroc Passegio (Cluj), într-un concert-spectacol de excepţie, „Rameau – Le Musicien du Roi”, care va fi găzduit la Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

Măiastra clavecinistă Raluca Enea va susţine un regal „Rameau – 250”, la Biserica Anglicană, pe 13 noiembrie, urmat de „Par mes Chants”, un splendid concert cu Marco Horvat, Franţa, voce şi teorbă, la Salonul Cerchez al Muzeului Cotroceni, pe 19 noiembrie. Concertul de închidere a Festivalului are în program „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, susţinut de Ansamblul de muzică veche Cinco Siglos, Spania, pe 21 noiembrie, la Banca Naţională a României.

Printre participanţii la program, se află nume importante ale muzicii vechi europene, precum Marcel Ponseele (oboi baroc, Flandra), Jan de Winne (flauto traverso, Flandra), Hervé Douchy (violoncel baroc, Wallonia), Benoît Douchy (violă barocă, Wallonia), Ketil Hausand (clavecin, Norvegia/Germania), alături de muzicieni și dansatori români specializați în muzică veche: Dorel Iuga (flauto traverso, Timişoara), Melinda Béres, Mia Sfura (vioară barocă, Cluj), Soma Salat-Zakarias (viola da gamba, Cluj/Basel), Raluca Enea (clavecin, Bucureşti), Csilla Juhazs, Tamas Tóth (dans baroc, Cluj), Harry Tavitian (jazz, Constanța).

„Festivalul va consolida componenta educativă, prin programarea de concerte-lecţie, prezentări de instrumente muzicale istorice şi masterclass-uri pentru tineri muzicieni români profesionişti,” adaugă Laurenţiu Constantin.

 Biletele la concertele din Festival pot fi procurate prin reţeaua Eventim.

Calendar

Festivalul de Muzică Veche București

Ediția a IX-a: 30 Octombrie – 21 Noiembrie 2014

RAMEAU – LE MUSICIEN DU ROI

Ansamblul de muzică veche Gli Studiosi di Sebastiano (București), Ansamblul de dans medieval şi baroc Passeggio (Cluj)

București, 30 Octombrie 2014. Sala Unirii – Palatul Cotroceni

Dansuri de la Curtea Franţei din vremea “Regelui Soare”. O lume a portretelor care dincolo de stări şi sentimente este o lume a personajelor reale bazată pe certitudini şi contraste. Un spectacol de muzică şi dans baroc prezentat de Gli Sudiosi di Sebastiano în colaborare cu Ansamblul de dans Passeggio în care protagonistul este Jean Philippe Rameau – sărbătoritul muzicii vechi în 2014.

În program lucrări de: Jean-Philippe Rameau din opera “Indiile Galante” şi colecţia “Pieces de Clavecin en Concerts”.

JEAN PHILIPPE RAMEAU – 250

Raluca Enea (clavecin solo)

București, 13 Noiembrie 2014. Biserica Anglicană

Clavecinul – “instrumentul nobililor” – va fi prezent din nou în ipostază solistică pe scena Festivalului de Muzică Veche Bucureşti. Protagonişti vor fi Jean – Philippe Rameau şi clavecinista Raluca Enea, într-un program inedit ales din creaţia de clavecin a compozitorului.

În program lucrări de Jean – Philippe Rameau, din colecţiile: “Pièces de Clavecin – Edition intégrale – Les Indes Galantes – Balet, reduit a quatre grands concerts (1735/36” „Pièces de clavessin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724), “Nouvelles Suites de Pièces de clavecin avec des remarques sur les différents genres de musique” (1728)

“PAR MES CHANTS”

Marco Horvat (Franţa)

București, 19 Noiembrie 2014. Salonul Cherchez – Muzeul Național Cotroceni

”A cânta cum îți dorești, fără a fi constrâns de acomodarea cu ceilalți muzicieni” așa cum scria Giulio Caccini, este un domeniu atât vast de cunoaștere dar oferit atât de rar muzicienilor și publicului. Fascinat de libertatea unui asemenea demers, Marco Horvat ne prezintă artistul complex, într-o comunicare perfectă între postura de solist și cea de acompaniator.

Înprogramlucrăride: Honoré d’Ambruys, Joseph Chabanceau de la Barre, Gabriel Bataille, Giulio Caccini, Bellerofonte  Castaldi, Girolamo Frescobaldi, Charles Hurel, Girolamo Kapsberger.

MÚSICAS PARA LA CÁMARA DE ISABEL DE CASTILLA

Ansamblul de muzică veche Cinco Siglos (Spania)

București, 21 noiembrie 2014. Palatul Bragadiru

Renaşterea muzicală spaniolă: un peisaj contrastant cu menestreli gălăgioşi şi personaje austere oficiind serviciile liturgice ale Capelei Regale. În salonul său însă, Regina Isabel dă frâu liber imaginaţiei muzicienilor Curţii ce îi desfată auzul în momentele nostalgice de reflecţie, cu harpe, lăute, fluiere şi fidel. Cancionero de Palacio este tot ce a rămas scris din acele vremuri şi inspiraţi de acest volum, Cincos Siglos recrează în concert atmosfera intimă a muzicii de cameră din timpul regilor catolici ai Spaniei

            În program lucrări de: Juan del Encina, Francisco De la Torre, Diego Ortiz.

office@medievalpraxis.ro

0040.725.22.33.94. / 97

Agentie de turism