Intră în cont / Inregistreaza-te

Jazz In Church Festival 2014 - Ziua II

2014-04-04, Romania, Bucuresti
Locație: Biserica Luterana
Organizator / Initiator / Patronaj: Biserica Luterana
ajiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.jpg.jpg

Cea de-a doua seara a festivalului incepe cu concertul polonezilor Marcin Masecki, la pian, si Pawel Szamburski, clarinet, amandoi membri notorii ai vibrantei scene jazzistice a Varsoviei..

 

Nascut in ’82, Marcin Masecki a fost copil precoce si a demonstrat o deprindere timpurie a instrumentului-rege, acum este deja compozitor matur si dirijor consacrat, laureat al multor premii internationale. Bursier la Berklee, lider de proiecte proprii, co-participant la ale altora, numele sau rasuna in mediul muzical independent al capitalei poloneze. Concerteaza atat solo, cat si in toate formulele posibile de duo, trio, cvartet sau chiar big band, experimenteaza cu jazz-ul si se desavarseste in linia muzicii clasice.

 

Are propriul sau festival, mai multe trupe si, ca o incununare a pasiunii sale arzatoare pentru universul clapelor, si-a construit un clavecin.

 

Pawel Szamburski (n. 1980) a studiat muzicologie si antropologie culturala. Cofondator al Asociatiei Culturale LADO – ce promoveaza dezvoltarea noului mediu cultural polonez -, se implica totodata in muzica de spectacol – dans, teatru, film, lectura literara. La loc de cinste in activitatea sa este improvizatia. Premii internationale pentru coloane sonore de film. Foarte activ in felurite variante scenice.

 

Celor doi le place sa creeze spontan tonuri proprii, dar si sa redea cu subtilitate intensa muzica lui Arvo Part si a diferitilor compozitori clasici.

 

In partea a doua a serii vom avea prilejul unic de a asista la premiera mondiala a unei lucrari compuse de britanicul Ambrose Field pentru vocea lui John Potter, sustinuta de cvartet de coarde.

 

AMBROSE FIELD/JOHN POTTER & String QTET(Marea Britanie/Romania)

 

Tenorul britanic John Potter, impreuna cu compatriotul Ambrose Field (n.1971), compozitor de muzica electronica/digitala, au oferit o juxtapunere impresionanta de muzica renascentista, combinata cu tehnologia moderna, in prima lor colaborare – “BEING DUFAY”, lansata la ECM Records acum cativa ani. Proiectul a fost un succes enorm pentru diverse categorii de ascultatori, vocea lui Potter cufundandu-se cu mare usurinta in sunetele rafinat prelucrate. Procesul a integrat muzica veche cu unele tehnici digitale moderne din zilele noastre, pentru a da nastere unei lumi de sunete armonice. Ambrose Field a folosit sunete inregistrate din mediul inconjurator si procedee digitale pentru a genera un sunet distinct, dens.

 

John Potter a fost timp de 18 ani unul dintre membrii marcanti ai Hilliard Ensemble si este unul dintre ganditorii conceptuali, un vocalist de o versatilitate rara si erudite, totodata teoretician, scriind intens despre muzica si teorie muzicala. Albumele sale ECM contin muzica de Josquin Desprez, John Dowland si Jan Garbarek. Publicatia Gramophone a laudat “sunetele cosmice” ale lui Potter, scotand in evidenta ca “ideile proaspete si muzica fermecatoare creaza un pelerinaj, o calatorie extraordinara”. In prezent, John Potter poate fi ascultat pe albume ECM, impreuna cu muzicienii din proiectul sau “Dowland Project” (intre care si John Surman); artistul a fost dintotdeauna implicat intr-o abordare conceptuala a muzicii vechi, iar ca un fost muzician de blues si rock a avut mereu un interes puternic pentru genuri de muzica neexplorate. Vocea sa clara, aproape “baieteasca”, iese in evidenta cu usurinta intre sunetele subtile.

 

Proiectul-premiera din seara de 4 aprilie nu poarta, la ora la care scriem aceste randuri, un nume de scena. Stim insa ca muzica sa, pur acustica, va fi perfect integrata in spatiul auster al bisericii. Compozitorul insusi va participa la repetitiile din Bucuresti si la spectacolul inaugural. Exista si intentia de a inregistra acest inedit program pe un album sau/si pe un DVD.

ora 19:00 - 22:00

Biletele si abonamentele sunt disponibile online pe eventim.ro si in retelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo, si in librariile Humanitas si Carturesti. Pretul unui bilet este de 75lei pe seara sau 225 lei abonament pentru cele 4 seri.

Strada Luterana nr. 2, Sector 1 Bucuresti (Calea Victoriei)

Agentie de turism