Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Castelul Karolyi

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): 1.000 - 10.000

Capacitate locuri: 350

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

Prima reziden┼ú─â cunoscut─â a familiei Károlyi la Carei dateaz─â de la sfâr┼čitul secolului al XV-lea. Trebuie s─â fi fost o cl─âdire solid─â, dotat─â cu elemente de fortifica┼úie, dac─â nobilii comitatului au considerat-o o amenin┼úare ┼či au cerut regelui demolarea ei. La sfâr┼čitul veacului urm─âtor, din pricina accentu─ârii pericolului turcesc, reziden┼úa din piatr─â a fost transformat─â într-o cetate dotat─â cu ┼čant ┼či zid de fortificare patrulater ┼či patru bastioane de col┼ú, prev─âzute cu ni┼če de tragere pentru tunuri.

 

Transformarea castelului, cea care confer─â cl─âdirii aspectul actual, are loc între anii 1894-1896 ┼či este ini┼úiat─â de Károlyi István (1797-1881). Urmând planurile arhitectului Arthur Meinig, castelul baroc este transformat într-un edificiu în stil eclectic, cu elemente istorizante, având aspectul unui castel cavaleresc medieval. Structura de zid a castelului baroc este p─âstrat─â aproape în totalitate, fiind îns─â ad─âugate mai multe turnuri de diferite forme ┼či dimensiuni, care confer─â cl─âdirii un aspect asimetric. Accentuarea impresiei de medieval este realizat─â cu ajutorul ┼čan┼úului cu ap─â construit de jur-împrejurul castelului. Intrarea principal─â a fost transferat─â pe latura de vest a castelului, spre ora┼č. Curtea interioar─â a castelului baroc a fost acoperit─â cu un tavan de grinzi masive, pictate ┼či transformat─â astfel într-un uria┼č hol de primire. Pe trei dintre fa┼úadele castelui sunt combinate elemente arhitecturale ┼či de decor apar┼úinând mai multor stiluri – romantic, baroc – iar fa┼úada estic─â este dominat─â de stilul neogotic.

Interiorul castelului era dominat de holul de primire, pavat cu mozaic ┼či dotat cu ┼čeminee uria┼če. Înc─âperea situat─â la intrarea secundar─â, dinspre sud, a castelului func┼úiona ca sal─â de mese ┼či tot de aici era accesibil─â capela familiei, situat─â tot la pater. Restul înc─âperilor de la acest nivel erau ocupate de slujitori sau constituiau spa┼úii de depozitare. La etajul I, aripa sudic─â era rezervat─â apartamentelor familiei Károlyi, iar majoritatea restului înc─âperilor func┼úionau ca apartamente destinate oaspe┼úilor.

 

Este foarte interesant faptul ca s-au refacut camerele si holul de la intrare, parca ai senzatia ca te intorci in timp. Mobilierul a fost cumparat de la colectionari si restaurat. Impresionanta este biblioteca cu carti vechi, camera de zi, budoarul, camera de baie, salonul muzical, salonul de dans.

Deasemenea expozitiile de la parterul castelului de arme medievale, de colectie de obiecte vechi stranse de-alungul timpului. Cand am fost eu era o expoztie interesanta de goblenuri. In holul mare se tin concerte spectacole etc.

Dupa o gura de istorie va puteti delecta in minunatul parc al castelului cu alei si copaci seculari precum si cu o vizita la sera cu plante exotice.

Deasemenea este si un manej unde copii dar si adultii pot invata sa calareasca


In interior, arhitectura, usile, ferestrele si balustrada sunt lucrate din stejar, semineurile din marmura iar ornamentele detin elemente ale blazonului familiei Karolyi.

Parcul castelului se intinde pe o suprafata de 10,3 hectare in jurul cladirii, fiind declarat parc dendrologic ocrotit in anul 1982, aici gasindu-se peste 120 specii de plante lemnoase exotice si indigene.

In prezent, in castel functioneaza atat Muzeul de istorie si stiinte ale naturii al orasului, cat si biblioteca, cu peste 80.000 de volume.

Op╚Ťiuni:
Parchet dans
Sonorizare
Parcare
Bar - foyer
Semnal GSM / Net
Etajat
Spa╚Ťiu ├«nchis
Sal─â de recep╚Ťie / conferin╚Ťe
Asisten╚Ť─â tehnic─â ╚Öi administrativ─â
Drum asfaltat
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Festivaluri
Recep╚Ťii
Produc╚Ťie film
Conferin╚Ťe
Cursuri / Seminarii
Casting
Cafe-concert / Petreceri
Proiec╚Ťii
Concert

Arhitectur─â: Baroca

Interior: Medieval

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 500

Material de construc╚Ťie: Piatr─â

Tipologie: Edificii de ap─ârare

Țară:Romania

Oraș:Carei

Telefon:0261.864.981

Adres─â / Rezervare:

Piaţa 25 Octombrie nr. 1

intrarea se face prin Parcul dendrologic din Carei

SanPlant