Intră în cont / Inregistreaza-te


Lacul Oasa

Detalii

Suprafață (mp): > 30.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 24 / 24

Descriere / Avantaje:

Barajul Oasa este traversat de drumul national DN67C, cunoscut sub numele de Transalpina sau drumul regelui, cea mai inalta sosea din Romania, ce leaga localitatea Novaci de orasul Sebes. Aceasta sosea face legatura intre Oltenia si Transilvania si isi croieste un drum spectaculos, plin de serpentine prin crestele Muntilor Parang, formand o paralela cu Valea Jiului si Valea Oltului.

 

Barajul Oașa este un lac de acumulare pe râul Sebeș, la granița județelor Alba și Sibiu, în Munții Șureanu. Situat la altitudinea de 1255 m, cu o suprafață de 441ha și 136 mil. m3 de apă, este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș.

 

Obiective turistice - Lacul Oasa, Iezerul Sureanu, Valea Frumoasei, Poarta Raiului, Luncile Prigoanei, Varful lui Patru, Varful Sureanu, etc.

 

Transport local - Nu exista niciun fel da transport local in zona, singurele mijloace de transport sunt propriile autoturisme sau peridoacele care transporta lemne.

 

Barajul reprezinta de asemenea un punct de plecare a doua trasee montane care urca spre Varful Cindrel din masivul muntos cu acelesi nume. Piesajul din jurul barajului este minunat, Lacul Oasa fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din aceasta zona a Transilvaniei. Aceasta zona montana cu aspect depresionar impresioneaza prin imaginea versantilor acoperiti cu paduri intinse de molid ce se oglindeste in apele linistite ale lacului. Ambele maluri care inconjoara lacul pot fi strabatute pe jos sau cu ajutorul masinii. Pe malul drept care poarta numele de Oasa Mare trece Transalpina, aici varsandu-se si raul Frumoasa, iar malul stang, in care se varsa Salanele poarta numele de Oasa Mica. De pe Oasa Mica poate fi vazut cel mai inalt pisc al Muntilor Sureanu: Varful lui Patru, ce atinge o inaltime de 2130 metri.

Conditiile naturale de aici sunt favorabile nu numai iubitorilor de drumetii, ci si amatorilor de pescuit, gasindu-se in lac pesti cautati precum pastravul, clenul sau craietele. Un obiectiv turistic la fel de important, aflat in apropierea lacului este Manastirea Oasa.

 

Lungimea lacului este de aproximativ 6 kilometri. Acumularea Oasa primeşte suplimentar şi apele râului Cugirul Mare ce sunt zăgăzuite de barajul Canciu. Se lucrează la o galerie subterană de 3 kilometri şi jumătate prin care Raul Mic şi Cugirul Mic vor alimenta lacul de la Canciu.

 

Principalii afluenți ai râului Valea Frumoasei (numele râului Sebeș până la vărsarea în lac) sunt: Tărtărău, Curpătu, Sălănele, Smida, Valea Mare.

Peștele predominant în lacul de acumulare este păstrăvul și crăietele (boiștean). Barajul este traversat de DN67C (Transalpina) care leagă orașele Sebeș și Novaci.

Opțiuni:
Parcare
Atelier reparații / întreținere pe raza 15 km
Spațiu deschis
Drum asfaltat
Drum forestier / De țară / Poteci
Asistență medicală pe raza 15 km
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de artă
Studio foto
Studio video
Festivaluri
Producție film
Proiecții

Climă: Temperată 4 anotimpuri

Cota de la nivelul mării: < 1000

Vegetație dominantă: Păduri conifere

Relief dominant: Văi / Lunci

Peisaj dominant: Lacustru

Hidro: Lac / Bălți

Țară:Romania

Adresă / Rezervare:

Lacul Oasa este un lac de acumulare format pe Raul Sebes, localizat din punct de vedere geografic la granita dintre judetul Alba si judetul Sibiu, in Masivul Sureanu, ce apartine lantului Carpatilor Meridionali. Lacul este situat la o altitudine de 1255 metri si are o suprafata de aproximativ 441 hectare. Pe Raul Sebes sau amenajat si alte trei lacuri de acumulare Tau, Obreja si Petresti, Lacul Oasa fiind cel mai mare dintre ele.

Situat la granita judetelor Alba si Sibiu, in lantul Muntilor Sureanu, la o altitudine de 1225 m, lacul de acumulare Oasa se afla pe traseul Transalpinei DN67C, chiar la punctul de intersectie cu drumul ce duce inspre Varfu lui Patru si Varfu Sureanu.

Agentie de turism