Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Cetatea Soroca

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): 300 - 1.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

În timpul domniei lui Petru Rare╚Ö, pe resturile vechii cet─â╚Ťi se construie╚Öte o cetate nou─â, din piatr─â, de 15-20 m. care se p─âstreaz─â ╚Öi ast─âzi într-o stare excep╚Ťional─â. Cetatea Sorocii este unic─â printre cet─â╚Ťile medievale moldovene╚Öti prin sistemul arhitectonic de construc╚Ťie. Planul s─âu circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare ╚Öi un turn de acces de plan rectangular.

 

Cetatea are o form─â circular─â cu diametrul cur┼úii interioare de 30,5 m, cu 5 turnuri, 4 circulare ┼či unul prizmatic cu pasajul de intrare, toate amplasate la distan┼úe egale. Zidurile incintei, de 3,05 m grosime în toate elementele sale, au o în─âl┼úime de 21 m, cu o evazare sub form─â de talos la nivelul solului, adîncite cu înc─â 7 m în platou pîn─â la stratul cu roc─â dur─â. Partea superioar─â a cet─â┼úii, dominat─â de turnurile ce se ridicau deasupra curtinelor cu 4 m, este înzestrat─â cu creneluri. În interiorul cet─â┼úii trei rînduri de galerii de lemn, sus┼úinute pe grinzi în consol─â, erau destinate ap─âr─âtorilor cet─â┼úii. În cetate se intra prin turnul prizmatic orientat spre Nistru, str─âb─âtut la primul nivel de un pasaj sec┼úionat prin construirea a dou─â por┼úi masive, precedate de o hers─â. Sub pasaj se aflau dou─â „capcane” subterane. Deasupra intr─ârii se afl─â capela cet─â┼úii cu intrarea de pe prima galerie. Avea un portal în arc ogival cu chenare din baghete în spiritul goticului moldovenesc. Intr─ârile în înc─âperile din turnuri aveau loc de pe galeriile de lemn, legate între ele prin sc─âri exterioare. Pe drumul de straj─â, amenajat pe lîng─â crenelurile curtinelor, par┼úial pe grosimea lor, era depozitat inventarul de ap─ârare. În centrul cet─â┼úii era s─âpat─â o fîntîn─â.

Dimensiunile ┼či forma cet─â┼úii Soroca sînt foarte importante pentru în┼úelegerea originii ┼či locului ei în sistemul de ap─ârare al Moldovei medievale. Cetatea Sorocii este contemporan─â reliz─ârilor Rena╚Öterii italiene, ea comport─â tr─âs─âturi asem─ân─âtoare cu multe dintre cet─â╚Ťile din nordul Italiei (în special cu castelul Caprarola), dar exist─â ╚Öi destule elemente care le deosebesc. Dimensiunile mici ale cet─â┼úii, diametrul interior egal cu 100 pa┼či, plaseaz─â cetatea Sorocii printre realiz─ârile remarcabile ale arhitecturii europene, fiind o m─ârturie a experien╚Ťei me┼čterilor ei în arta construc┼úiilor.

 

În afar─â de aceasta, s-au p─âstrat ┼či mica biseric─â militar─â situat─â deasupra por┼úii principale.
Oaspe┼úii ora┼čului Soroca mai pot vizita în rîpa lui Bechir un schit din sec. XIX, „Dealul ┼óiganilor”, spitalul raional (sec. XIX), muzeul raionului Soroca, Biserica „T. Stratilat”(stil eclectic, sec XIX), Biserica „Adormirii Maicii Domnului” (1842).
Cu ┼čapte km mai la nord de Soroca se afl─â cunoscutul sat de pietrari – Cos─âu┼úi.

Op╚Ťiuni:
Parcare
Semnal GSM / Net
Etajat
Spa╚Ťiu deschis
Drum asfaltat
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Festivaluri
Produc╚Ťie film
Casting
Proiec╚Ťii
Concert

Arhitectur─â: Medieval european─â

Interior: Medieval

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 0

Vegeta╚Ťie dominant─â: Lunc─â

Relief dominant: Câmpie

Peisaj dominant: Țărm jos

Material de construc╚Ťie: Piatr─â

Tipologie: Edificii de ap─ârare

Hidro: Râu

Țară:Moldova

Oraș:Soroca

Adres─â / Rezervare:

Se gase┼čte în mijlocul ora┼čului Soroca, la circ─â 160 km spre nord de Chi┼činau.

SanPlant