Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Cabana Motilor


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Capacitate locuri: 30

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 24 / 24

Descriere / Avantaje:

La numai o oră de Cluj, la numai 20 km de Lacul Tarniţa

 

Divertisment

Plimb─âri ┼či drume┼úii în natur─â
Plimb─âri cu c─âru┼úa ┼či sania tras─â de cai
Excursii în Mun┼úii Apuseni


Pârtia de schi M─âri┼čel Copcea  în construc┼úie, termen de finalizare 2013

Pârtia de schi M─âri┼čel Le┼ču – func┼úional─â, f─âr─â instala┼úii de z─âpad─â artificial─â.
Tel. 0744-231006, 0745161586

Obiective turistice

Zonele din Copcea situate de-a lungul drumului jude┼úean sunt propice dezvolt─ârii unit─â┼úilor de turism, având acces direct la ┼čosea, precum ┼či utilit─â┼úi necesare confortului turi┼čtilor ┼či fiind situate în centrul comunei, aproape de centrele de interes turistic din vecin─âtatea  satului: Cheile Some┼čului Cald ┼či ale R─âc─ât─âului, lacul Beli┼č ┼či Tarni┼úa, viitoarea pârtie de schi dinspre Beli┼č.

Poten┼úialul turistic al zonei a crescut în ultimii ani datorita faptului c─â M─âri┼čelul a fost declarat localitate rural─â ecologic─â (produse alimentare, p─â┼čuni ┼či p─âduri ecologice) precum ┼či datorit─â existen┼úei unor arii protejate.

Rezerva┼úia M─âguri-R─âc─ât─âu. Comuna M─âguri-R─âc─ât─âu are pe teritoriul s─âu ┼čapte zone naturale protejate. Dintre acestea patru reprezint─â zone protejate de interes jude┼úean – Defileul R─âc─ât─âului (cunoscut ┼či sub numele de „Împ─âr─â┼úia lui Zamolxe”), Cheile Dumitresei, Turb─âria de la Dame┼č ┼či Balomireasa, muntele din care izvor─â┼čte Some┼čul Rece ┼či R─âc─ât─âul. Numeroase drumuri ┼či poteci care împânzesc zona montan─â ofer─â posibilit─â┼úi multiple de organizare a unor excursii spre Dobrin, Vârful Dumitreasa, Piatra Gro┼čilor, Munti┼čoru, Bogdanul, Chicera Comorii ┼či Chicera lui Matei.

Defileul Some┼čului Rece. Între Gura Negru┼úei ┼či locul La Luncu┼úa, Some┼čul Rece formeaz─â un defileu adânc ┼či s─âlbatic, str─âb─âtut de un drum forestier, care urc─â abrupt, strecurându-se pe sub pere┼úii de stânc─â. Pe unii dintre ace┼čtia sunt amenajate scurte trasee de alpinism. În amonte este Gura Dumitresei, unde lâng─â un pinten stâncos, în─âl┼úat în mijlocul v─âii se afl─â un mic loc de campare ┼či parcare, unicul din defileu. La cap─âtul superior al defileului ajungem la barajul Some┼čul Rece, care face parte din amenajarea hidrografic─â Some┼čul Cald – Some┼čul Rece. Defileul se g─âse┼čte pe teritoriul comunei M─âguri-R─âc─ât─âu ┼či a fost declarat de c─âtre Consiliul Jude┼úean Cluj zon─â protejat─â, prin Decizia 147 / 1994. Leg─âtura dintre aceast─â arie ┼či M─âri┼čel se face prin intermediul drumului pietruit construit pe vremea Mare┼čalului Ion Antonescu.

Rezerva┼úia Padi┼č. Regiunea Padi┼č se afl─â în Mun┼úii Apuseni, mai precis în partea de nord a mun┼úilor Bihor, la aproximativ 15 km est de satul Pietroasa. Aceasta este format─â din bazinul închis Cet─â┼úile Ponorului (incluzând Cheile Galbenei ┼či Poiana Florilor) la sud –vest, Cheile Some┼čului Cald – Poiana V─âr─â┼čoaia – Poiana Cuciulata la nord ┼či Valea Boga  în nord –vest (la poalele Vârfului Boghii).

Considerate cel mai grandios fenomen carstic al României, Cet─â┼úile Ponorului reprezint─â obiectivul de maxim interes din zona Padi┼čului. Sunt declarate monument al naturii, dar nu exist─â restric┼úii de acces. Vizitarea circurilor calcaroase constituie o tur─â spectaculoas─â care nu necesit─â decât echipamentul obi┼čnuit de munte. Numele de “Cet─â┼úi ale Ponorului” vine în primul rând de la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafa┼ú─â al acestui fenomen carstic. Este vorba de un ansamblu de trei mari circuri calcaroase, dintre care cel central reprezint─â închiderea în fund de sac a V─âii Cet─â┼úilor. Albia acesteia, transformat─â într-un haos de blocuri enorme de piatr─â, se sfâr┼če┼čte la picioarele unui perete de peste 100m în─âl┼úime, în care se decupeaz─â cea mai impresionant─â intrare din carstul românesc: portalul Cet─â┼úilor Ponorului. Cea mai frumoas─â pe┼čter─â este Pe┼čtera Ghe┼úarul Focul Viu care  este alc─âtuit─â din dou─â s─âli, din care prima de mari dimensiuni, ocupat─â de un imens bloc de ghea┼ú─â. Accesul în pe┼čter─â se face pe o galerie descendent─â, unde este montat─â o scar─â de lemn. Tavanul s─âlii mari este spart de o fereastr─â prin care a c─âzut o mare cantitate de bu┼čteni si frunze din exterior, acumulate într-o imens─â movil─â în centrul s─âlii. Pe┼čtera este foarte u┼čor accesibil─â în sectorul s─âu superior, unde lumina p─âtruns─â prin hornul din centrul S─âlii Mari permite vizitarea f─âr─â l─âmpi cu acetilen─â sau lanterne electrice. Temperatura este destul de mic─â (în jur de 0ºC) chiar ┼či-n timpul verii.

Rezerva┼úia Sc─âri┼čoara. Principalul punct de interes îl constituie pe┼čtera cu acela┼či nume. Drumul spre pe┼čter─â porne┼čte din comuna Gîrda, situat─â pe valea Arie┼čului Mare la 32km amonte de Câmpeni. Intrarea în Ghe┼úarul de la Sc─âri┼čoara se face prin intermediul unui impresionant aven, a c─ârui gur─â, cu un diametru de pân─â la 60m se deschide în inima p─âdurii care îmbrac─â Creasta Pârjolii. O potec─â îngust─â s─âpat─â în stânc─â ┼či câteva sc─âri metalice ancorate în pere┼úi înlesnesc coborârea celor 48m cât m─âsoar─â adâncimea avenului. Pe fundul lui se p─âstreaz─â în tot timpul anului un strat gros de z─âpad─â – primul semn al lumii înghe┼úate ad─âpostite în adâncuri. Aici se afl─â (sub forma unui impresionant portal m─âsurând 24m l─â┼úime ┼či 17m în─âl┼úime) intrarea propriu-zis─â în pe┼čter─â. Topografia Ghe┼úarului de la Sc─âri┼čoara este simpl─â, deoarece pe┼čtera reprezint─â în fapt o înc─âpere unic─â cu o dezvoltare total─â de 700m. Aproximativ în mijlocul acestei înc─âperi se afl─â un imens bloc de ghea┼ú─â, cu un volum de 75.000mc ┼či care d─âinuie în pe┼čter─â de peste 4000 de ani. Fa┼úa superioar─â a blocului (3000mp) formeaz─â podeaua S─âlii Mari. În a doua sal─â, denumit─â Biserica, apar primele forma┼úiuni stalagmitice de ghea┼ú─â care sclipesc uneori sub razele de lumin─â reflectate de z─âpada din fundul avenului asemenea unor gigantice lumân─âri aprinse. Biserica încheie zona turistic─â clasic─â din interiorul pe┼čterii, restul fiind pân─â-n prezent rezerva┼úie ┼čtiin┼úific─â, cu dou─â sectoare distincte. Vizitarea se poate face pe tot parcursul anului, în special în ultimele luni de iarn─â, când aceste forma┼úiuni ajung la dezvoltarea maxim─â ┼či confer─â pe┼čterii o frumuse┼úe într-adev─âr neobi┼čnuit─â.

Bazinul Hidrografic al Some┼čului Mic este format din sub-bazinele râurilor Some┼čul Rece ┼či Some┼čul Cald, cu afluen┼úii lor, la care se adaug─â, din punct de vedere hidrologic, ┼či bazinul superior al V─âii Ierii (pân─â la barajul Bondureasa) ┼či afluen┼úii ei de stânga – Calul ┼či ┼×oimul. Acest sistem a pecetluit leg─âtura dintre Some┼čul Rece ┼či Some┼čul Cald, care, pe lâng─â faptul c─â se unesc în acumularea Gil─âu, mai au acum dou─â leg─âturi artificiale subterane, prin care Some┼čul Rece î┼či d─âruie┼čte o mare parte din ape Some┼čului Cald. Din lacul Beli┼č-Fântânele, apa este deviat─â prin subteran, printr-un tunel de 8,475 km, pân─â la turbinele Centralei Hidroelectrice M─âri┼čelu, situate adânc în inima muntelui. Dup─â un nou parcurs subteran de 3,65 km, apele ies la suprafa┼ú─â la coada lacului Tarni┼úa.

Amenajarea hidrografic─â de pe Some┼čul Cald ┼či Some┼čul Rece.

Barajul ┼či Lacul  Fântânele. La 26 noiembrie 1976 barajul a atins în─âl┼úimea de 92m, înghi┼úind 2.300.000mc de stânc─â. Barajul a st─âvilit apele Some┼čului Cald la care se adaug─â apele R─âc─ât─âului adunate în barajul Izvorului Alb ┼či cele adunate prin capt─ârile Some┼čul Rece, Negru┼úa, ┼×oimu, Lindru ┼či Iara, obligate s─â parcurg─â o cale subteran─â pe sub M─âri┼čel. Astfel, bazinul lacului aduna 220 milioane mc de ap─â, întinzându-se pe o lungime de 22km.

Centrala Hidroenergetic─â M─âri┼čelu. Apa Lacului Fântânele este dirijat─â printr-un tunel-galerie de 8,475km spre Centrala Hidroenergetic─â M─âri┼čelu. Dup─â cea de la Lotru, aceast─â central─â este a doua ca m─ârime de pe cursurile interioare ale României. Ea are o putere instalat─â de 220,5MW, fiecare turbin─â având câte 75.000 de cai putere. Amenajarea hidrocentralei la 80m sub munte provoac─â vizitatorilor uimire ┼či admira┼úie.

Alt obiectiv din salba amenaj─ârilor hidroenergetice este ┼či Lacul Tarni┼úa cu un volum de 74 milioane mc ┼či o lungime de 8km. În acest lac, printr-o galerie de 3339m sunt dirijate ┼či apele Some┼čului Rece. În 1974 a fost terminat barajul înalt de 97m de la cota de 520m altitudine ┼či centrala care poate furniza sistemului energetic o putere de 45MW.

Aceste obiective hidroenergetice, pe lâng─â energia furnizat─â ┼ú─ârii întregi au oferit M─âri┼čelului  c─âi de leg─âtur─â cu ┼úara, drumuri modernizate, preg─âtire profesional─â oamenilor din zon─â ┼či au sporit poten┼úialul turistic al zonei.

M─âri┼čelul ofer─â atâta istorie ┼či frumuse┼úe peisagistic─â încât dorim s-o împ─ârt─â┼čim ┼či altora , s─â-i invit─âm, s─â-i g─âzduim ┼či s─â-i c─âl─âuzim prin tainicele cotloane ale Some┼čului Cald, ori pe potecile de leg─âtur─â cu celelalte sate ale ┼ó─ârii Mo┼úilor, înc─ârcate de istorie, farmec ┼či pitoresc arhaic.

Op╚Ťiuni:
Parchet dans
Sonorizare
Parcare
Buc─ât─ârie / Catering
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Fumat incint─â
Alcool incint─â
Etajat
Canalizare
Spa╚Ťiu ├«nchis
Spa╚Ťiu deschis
Aer condi╚Ťionat
Sal─â de recep╚Ťie / conferin╚Ťe
Asisten╚Ť─â tehnic─â ╚Öi administrativ─â
Drum asfaltat
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Repeti╚Ťii
Studio foto
Studio video
Produc╚Ťie film
Cursuri / Seminarii
Casting
Cafe-concert / Petreceri
Proiec╚Ťii

Arhitectur─â: Tradi╚Ťional

Interior: Rustic zonal / artizanal

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 1500

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri conifere

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Colinar

Material de construc╚Ťie: C─âr─âmid─â

Tipologie: Locuit / Cazare / Ad─âpost

Cazare direct─â: 10-15 persoane

Condi╚Ťii cazare: Bune

Ad─âpost / grajd animale mari:

1 - 3 animale

Țară:Romania

Ora╚Ö:M─âri┼čel

Telefon:0728-115577, 0728-115575

Email: contact@cabanamotilor.ro

Adres─â / Rezervare:

M─âri┼čel, nr. 375, jud. Cluj
GPS: N 46.39,701', E 23.06,198'

Website: http://www.cabanamotilor.ro/

Agentie de turism