Intră în cont / Inregistreaza-te


Bisericile Rupestre Din Munții Buzăului


Nici un videoclip încărcat. 

Detalii

Suprafață (mp): 10.000 - 30.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 24 / 24

Descriere / Avantaje:

un complex de vestigii rupestre – cu origine preponderentă medievală, localizate în zona Munților Buzăului împreună cu zona subcarpaticã respectivă pe o lungime de peste 80 km, mai ales în împrejurimile comunelor Bozioru, Colți, Cozieni și Brăești. Alte amenajări similare mai sunt atestate și pe raza comunelor Cătina și Sibiciu, precum și pe raza orașului Nehoiu. În total sunt aproximativ 30 de astfel de amenajări, care au servit atât ca spații de locuit cât și ca lăcașuri de cult. Datele arheologice evidențiază perioade diferite de locuire mergând până în epoca bronzului - cultura Monteoru sau începutul primei epoci a fierului (Hallstatt)[3][8], atestarea documentară certificând însă doar perioada care începe cu secolul XVI

Ansamblul Aluniș

Schitul Agaton

Peștera lui Iosif

Schitul Fundătura

Schitul Porfirie

Chilii izolate și alte peșteri antropice utilizate în scopuri religioase

Bucătăria

Pestera lui Dionisie Torcătorul

Piatra Îngăurită (Arseniile)

Văgăuna

 

Artefacte cu datare și semnificație incerte
  • „Scaunul lui Dumnezeu”: Numit astfel, este de fapt un jilț cioplit în piatră situat în vârful stâncii, deasupra bisericii de la Aluniș. Baza plană de gresie pe care este situat poartă amprenta a 7 urme săpate în piatră. Oferă prilejul unei panorame asupra zonei.
  • „Starostele”: Este un megalit de formă reptiliană situat la cumpăna dintre complexele Aluniș și Nucu, inscripționat cu simboluri pictografice.
  • Phallusul: Se află la mică distanță de grota Fundul Peșterii (cu aspect de fantă vulvară). Este socotit drept un artefact cioplit în piatră, legat de cultul fertilității.
  • „Scaunele lui Negru Vodă”: Sunt cavități săpate într-o stâncă piramidală aflată tot lângă Fundul Peșterii.. Tradiția orală le asociază cu primul divan domnesc ținut de miticul Negru Vodă.
  • Menhirul de pe Țurțudui: Reprezintă un artefact megalitic gravat cu inscripții nedescifrate și, situat pe vârful Țurțudui.

Opțiuni:
Parcare
Atelier reparații / întreținere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Spațiu închis
Drum forestier / De țară / Poteci
Asistență medicală pe raza 15 km
Scop:
Expo / Tabere de artă
Studio foto
Producție film
Proiecții
Concert

Climă: Temperată 4 anotimpuri

Cota de la nivelul mării: < 1000

Vegetație dominantă: Păduri conifere

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Culmi / Creste

Aspect sol: Stâncos

Tipologie: Clădiri de cult

Țară:Romania

Oraș: Bozioru (Nucu) - Brăești (Ruginoasa) - Colți

Adresă / Rezervare:
Acces

În arealul Bozioru (Nucu) - Brăești (Ruginoasa) - Colți (Aluniș) se ajunge folosind DN10 Buzău-Brașov.

Pentru Bozioru și Brăești, în localitatea Măgura se trece pe stînga Buzăului pe firul Bălănesei în amonte, pe drumul județean DJ 203L, aflat într-o stare accentuată de degradare (datorate alunecărilor de teren și viiturilor ce spală versanții văii). Panta este destul de accentuată, până la intersecția cu DC 86 (care duce spre Nucu), în prima parte a traseului. Un indicator către peșterile rupestre aflat în comuna Bozioru, indică distanța de 10 km și un timp de mers pe jos de 2-3 ore

 

Accesul in zona se face pe DN 10 dinspre Buzau catre Brasov,
apoi din Magura spre Parscov, comuna Bozioru, sat Nucu

SanPlant