Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Podul Lui Dumnezeu


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Descriere / Avantaje:

Podul Natural de la Ponoarele este unicul pasaj natural rutier func╚Ťional la nivel na╚Ťional, traversat de DJ 670 Baia de Aram─â-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Pe╚Öterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al ╚Ť─ârii ╚Öi al doilea ca m─ârime din Europa (30 m lungime, 13 m l─â╚Ťime, 22 m în─âl╚Ťime ╚Öi 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj). Ca alc─âtuire petrografic─â prezint─â o structur─â masiv─â de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bun─â decât cea din amonte.

 

Podul, format din piatr─â masiv─â, are 30 de metri lungime, 13 metri l─â┼úime, 22 metri în─âl┼úime ┼či 9 metri grosime.

 

Despre Z─âtonul Mic se spune c─â este f─âr─â fund, deoarece niciun scufund─âtor nu a reu┼čit s─â-l ating─â. De fapt, lacul este o prelungire a Pe┼čterii Bulba.

 

De-o parte ┼či de alta a "Podului lui Dumnezeu" se afl─â lacurile carstice Z─âtonul Mare ┼či Z─âtonul Mic. Z─âtonul Mare seac─â pe timp de secet─â, apa sa ducându-se într-o pe┼čter─â subteran─â. Toamna, atunci când apele revin la suprafa┼ú─â, pe lac poposesc ra┼úe s─âlbatice.

 

  1. Din b─âtrâni se poveste╚Öte c─â, aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu s─â-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma în tavanul pe╚Öterii, unde locuia Diavolul, care s-a pr─âbu╚Öit peste intrare. Dar Dracul a sc─âpat, ie╚Öind pe cealalt─â gur─â a pe╚Öterii ╚Öi s-a ag─â╚Ťat cu ghearele de vârful Dealul Pe╚Öterii.Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stânc─â, ce-i poart─â numele: Stânca Dracului.
  2. Alt─â legend─â spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim s─â treac─â prin Tismana dup─â ce oamenii l-au alungat din comun─â, punându-i în traist─â o g─âin─â cu gâtul t─âiat, o pâine ╚Öi un cu╚Ťit, acuzându-l de furt Pe la anul 1370, c─âlug─ârul era în c─âutarea unei cascade care i s-a ar─âtat în vis ╚Öi deasupra careia trebuia s─â construiasc─â o m─ân─âstire.Din Ponoarele, a plecat la Tismana, unde a ridicat m─ân─âstirea (M─ân─âstirea Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, s─â fie f─âr─â pe╚Öti ╚Öi s─â o înghit─â p─âmântul. ╚śi chiar a╚Öa s-a întâmplat, pentru c─â pe cursul ei s-au construit 8 mori,iar în ea nu tr─âie╚Öte nici un pe╚Öte.
  3. O alt─â legend─â spune c─â podul a fost construit de Hercule[

Op╚Ťiuni:
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Drum asfaltat
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Studio foto
Studio video
Concert

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 500

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri foioase

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Colinar

Aspect sol: Stâncos

Tipologie: Pod / Apeduct / Acvatic

Țară:Romania

Oraș:Ponoarele

Adres─â / Rezervare:

Podul se afl─â pe drumul care leag─â re┼čedin┼úa jude┼úului Gorj, Târgu Jiu, de Drobeta Turnu Severin, pe varianta Baia de Aram─â. Podul se afl─â exact lâng─â prim─âria Ponoarele.

SanPlant