Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Cetatea Taraneasca Rasnov


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): > 30.000

Descriere / Avantaje:

Cetatea Râ╚Önov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul ora╚Öului Râ╚Önov din jude╚Ťul Bra╚Öov, unul din cele mai bine p─âstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri p─âstrate pân─â în prezent dateaz─â din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortifica╚Ťiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.

Cetatea Râ╚Önov controla prin pozi╚Ťia sa strategic─â accesul în Transilvania dinspre Valea Râ╚Önoavei. Dat─â fiind importan╚Ťa trec─âtorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar ╚Öi dup─â alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiar─â încredin╚Ťând fortifica╚Ťia de la Râ╚Önov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci.Ace╚Ötia au fost subordona╚Ťi fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Pân─â la mutarea v─âmii de la Ruc─âr la Bran ╚Öi construirea cet─â╚Ťii Bran pentru protejarea v─âmii regale la sfâr╚Öitul secolului al XIV-lea, cetatea Râ╚Önov era prima fortifica╚Ťie lâng─â drumul Branului, dup─â intrarea în Transilvania.

În anul 1427 împ─âratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râ╚Önov, pe care a trecut-o în administrarea comunit─â╚Ťii locale, c─âreia i-a acordat rangul de târg

 

În partea superioar─â a ╚Ü─ârii Bârsei, la circa 15 km dep─ârtare sud-vestic─â de ora╚Öul Bra╚Öov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trec─âtoarea Bran – b─âtrâna cetate a Bra╚Öovului de capitala de odinioar─â a ╚Ü─ârii Române╚Öti, Câmpulung Muscel, se afl─â ora╚Öul Râ╚Önov, men╚Ťionat deseori în documentele medievale ca or─â╚Öel-târg.

Articol principal: Râ╚Önov. Vedere asupra ora╚Öului Râ╚Önov ╚Öi a ruinelor ceta╚Ťii

Cetatea este pozi╚Ťionat─â pe un deal stâncos, imprejmuit de păÄdure, unde singura cale de acces este dinspre est, arhitectura sa fiind adaptatã reliefului, fortificarea urm─ârind eficien╚Ťa ap─ârăÄrii dealului.

Prima men╚Ťiune documentar─â despre cetatea ╚Ť─âr─âneasc─â a Râ╚Önovului dateaz─â din anul 1335 când cu ocazia unei noi n─âv─âliri a t─âtarilor în ╚Üara Bârsei, a fost pustiit întregul ╚Ťinut, în afar─â de cetatea de pe dealul Tâmpa de la Bra╚Öov ╚Öi de cetatea Râ╚Önovului, care fiind puternic fortificate au rezistat atacurilor, salvând via╚Ťa locuitorilor refugia╚Ťi între zidurile lor.

Dezvoltarea ora╚Öului Râ╚Önov a avut mult de suferit din cauza pozi╚Ťiei sale geografice. Drumul comercial care trecea prin trec─âtoarea Branului era ╚Öi o important─â cale de invazie pentru o╚Ötirile du╚Ömane, acestea p─âtrunzând in ╚Üara Bârsei, intâlneau ca prim─â a╚Öezare mai important─â ora╚Öul Râ╚Önov pe care deseori îl pustiau.

Descriere

Înfatisarea cet─â╚Ťii a cunoscut pânăÄ în prezent numeroase modificăÄri. Imaginea contemporanăÄ totu╚Öi păÄstreazăÄ elemente arhitecturale care pot reconstitui istoria unei fortifica╚Ťii care a rezistat cu succes asediilor la care a fost supusăÄ. Tipologia cet─â╚Ťii ne este demonstrat─â de dimensiunile acesteia, aproximativ 3500 mp ca suprafa╚ŤăÄ; materialele folosite pentru ridicarea fortifica╚Ťiilor au fost piatra ╚Öi căÄr─âmida legate prin mortar simplu, fortifica╚Ťii încadrate de 8 turnuri patrulatere si unul poligonal.

În timpul ╚Öederii cavalerilor teutoni în ╚Üara Bârsei (1211-1225) au fost adu╚Öi în aceast─â regiune primii coloni╚Öti sa╚Öi, dintre care o parte au fost a╚Öeza╚Ťi la Râ╚Önov al─âturi de popula╚Ťia româneasc─â b─â╚Ötina╚Ö─â, contribuind prin munca lor la dezvoltarea acestei vechi a╚Öez─âri. Din aceast─â perioad─â dateaz─â ╚Öi por╚Ťiunea cea mai veche a cet─â╚Ťii. 

Accesul in cetatea propriu-zis─â nu se face direct, ci printr-o incintăÄ inconjuratăÄ de un zid de piatrăÄ, aflatăÄ în prezent in ruin─â, având in extremitatea de răÄs─ârit un turn de plan dreptunghiular, din care se p─âstreaz─â numai parterul, iar din celelalte trei laturi, sud, vest, vest – nord zidurile sunt flancate de pante abrupte cu o în─âl╚Ťime de aproximativ 150 m. Zidurile dinspre vest – nord si est erau apăÄrate de o galerie continuăÄ din 2 anteforturi si 7 turnuri. Accesul în cetate este cea mai veche parte a cet─â╚Ťii, fiind construit─â numai din piatrăÄ, spre deosebire de cetatea propriu–zis─â unde întalnim ╚Öi c─âr─âmida.

Capela Ceta╚Ťii Râ╚Önov Fântâna Ceta╚Ťii Râ╚Önov

Cetatea are douăÄ cur╚Ťi: exterioar─â si interioarăÄ. In curtea exterioar─â (“curtea din fa╚Ťa cet─â╚Ťii“ sau “gr─âdina cet─â╚Ťii”), situatăÄ în partea esticăÄ, erau ad─âpostite vitele. Curtea exterioar─â are o intrare pentru armament ╚Öi alimente, ╚Öi o alta, pe sub turnul păÄtrat, pentru vite. În incinta cet─â╚Ťii (curtea interioar─â) erau c─âsu╚Ťele locuitorilor, care serveau ca ad─âpost ╚Öi c─âmar─â în timpul asediilor. Înc─âperile poart─â denumiri pe care le reg─âsim ╚Öi la alte cet─â╚Ťi ╚ŤăÄrăÄne╚Öti: "a ╚Öcolii", "a preotului", etc. Pe vârful colinei a fost construit─â o ╚Öcoal─â ╚Öi în anul 1650 a fost ridicatăÄ o capela ale căÄrei ziduri se mai văÄd ╚Öi ast─âzi. Datorit─â numeroaselor invazii militare, cetatea a fost “a doua vatr─â a Râ╚Önovului”.

Neajunsul principal al acestei a╚Öez─âri din cuprinsul cet─â╚Ťii, l-a constituit multăÄ vreme, lipsa unui izvor de alimentare cu apăÄ. Când atacurile se prelungeau, iar rezervele de apăÄ erau pe sfâr╚Öite, refugia╚Ťii din cetate ie╚Öeau noaptea pe poarta principal─â ╚Öi aduceau apa de la un izvor ╚Ötiut numai de ei. Pentru o apăÄrare eficient─â, pantele dealului cet─â╚Ťii au fost defri╚Öate, iar acolo unde ascensiunea se putea face u╚Öor, au fost s─âpate ╚Öan╚Ťuri în stânc─â.

Atunci când aflau de apropierea unei armate du╚Ömane sau de izbucnirea unui incendiu paznicii alarmau popula╚Ťia târgului prin băÄtăÄile clopotului din turnul de paz─â. ╚śi astfel de situa╚Ťii nu au fost rare în istoria Râ╚Önovului. DupăÄ invazia din 1335, remarcăÄm în anul 1421 primul asediu executat de c─âtre o armat─â otoman─â. Cetatea rezist─â eroic ╚Öi turcii ridic─â asediu îndreptându-se spre Bra╚Öovul înc─â nefortificat, pe care îl jefuiesc cumplit. Turcii au mai asediat f─ârăÄ succes cetatea din Râ╚Önov ╚Öi în campaniile din 1436 si 1441.

În anul 1612 cetatea a fost ocupat─â de Gabriel Bathory, principele Transilvaniei. A fost singura dat─â cand cetatea Râ╚Önov s-a predat. În martie 1612, Gabriel Bathory, du╚Öman al sa╚Öilor, în încercarea de a restrange libert─â╚Ťile comunit─â╚Ťii saxone transilv─ânene, au organizat o campanie militar─â in ╚Üara Bârsei. Cetatea Râ╚Önov era aparat─â de locuitorii din Râ╚Önov , Ghimbav, Cristian ╚Öi un deta╚Öament de osta╚Öi români, care făÄcuser─â parte din armata domnitorului muntean Radu ╚śerban. De╚Öi tunurile armatei lui Bathory nu au provocat decât mici stric─âciuni zidurilor cet─â╚Ťii, asediul a devenit deosebit de eficient dup─â ce o parte din trupele inamice au ocupat panta estic─â, blocând accesul ap─âr─âtorilor cet─â╚Ťii la izvorul t─âinuit de unde se aprovizionau cu ap─â.

Curtea Ceta╚Ťii Râ╚Önov

Pe 3 aprilie 1612, dup─â negocieri cu principele, frunta╚Öii comunit─â╚Ťii râ╚Önovene au predat cetatea, cu condi╚Ťia ca vechile privilegii ale râ╚Önovenilor săÄ fie respectate, iar în cetate s─â nu fie instalat─â nici o garnizoan─â str─âin─â. Îns─â a doua zi dupăÄ predare, Gabriel Bathory a alungat locuitorii din cetate ╚Öi a instalat o garnizoan─â format─â din osta╚Öii s─âi. În vara anului 1612, râ╚Önovenii , ajuta╚Ťi de bra╚Öoveni, au incercat de dou─â ori sa recucereasc─â cetatea, dar f─âr─â success. Râ╚Önovul a reluat st─âpânirea cetăÄ╚Ťii în iunie 1613, în urma unei în╚Ťelegeri cu Gabriel Bathory prin care sa╚Öii plăÄteau acestuia o r─âscump─ârare în valoare de 3.000 florini pentru predarea cet─â╚Ťilor Râ╚Önov ╚Öi Bran.

Luptele din 1612 au dovedit necesitatea s─âp─ârii unei fântâni în cetate, situatăÄ în centrul fortifica╚Ťiei având o adâncime de 98 m, săÄpat─â direct in stânc─â. Fântâna cet─â╚Ťii a fost sapat─â în perioada 1623 -1640. De╚Öi exist─â legenda săÄpăÄrii fântânii de căÄtre doi prizonieri turci, căÄrora li s-a promis eliberarea la terminarea lucrăÄii, fântâna a fost amenajat─â de c─âtre me╚Öteri sa╚Öi tocmi╚Ťi de primaria Râ╚Önov.

Perioada 1658-1661, campania trupelor turce╚Öti, însotite de armata lui Constantin Brâncoveanu din 1960, r─âscoala “curu╚Ťilor”, au marcat pentru râ╚Önoveni o cronic─â neagr─â în care scenariul era acela╚Öi: refugierea în cetate ╚Öi apoi refacerea a╚Öez─ârii. Mai mult, în anul 1718, Râ╚Önovul a fost afectat de o puternic─â epidemie de cium─â. Au murit, conform listelor magistratului bra╚Öovean, 1.161 persoane. Râ╚Önovul a fost depăÄ╚Öit doar de Bra╚Öov ( 4.509), Prejmer ( 1.871) ╚Öi S─âcele (2.961). În acela╚Öi an, un incendiu a distrus întregul ora╚Ö ╚Öi a ajuns pân─â la cetate, distrugând case din curtea interioarăÄ si capela. Dupa reparare, cetatea a mai fost folosităÄ în secolul al XVIII – lea, dar în 1802 un cutremur a distrus o parte din turnuri.

Ultima “pagin─â de arme“ a cet─â╚Ťii Râ╚Önov avut loc în timpul revolu╚Ťiei din 1848 -1849. Deoarece localitatea a fost str─âb─âtut─â de armatele revolu╚Ťionarilor maghiari, dar ╚Öi de trupele imperiale austriece si ╚Ťariste, râ╚Önovenii au preferat săÄ se refugieze cu avutul lor in spatele zidurilor cet─â╚Ťii. În aceast─â perioad─â, curtea exterioar─â a fost folosităÄ ╚Öi ca loc de instruire al g─ârzilor na╚Ťionale săÄse╚Öti. Prima victima s─âseasc─â a revolu╚Ťiei din 1848 a fost un “militioner” din Râ╚Önov, pe Olt, în luptele cu secuii. În a doua jumatate a secolului al XIX – lea, cetatea a fost păÄrăÄsit─â ╚Öi a ajuns in paragin─â. În cetate era ╚Ťinut doar un singur paznic care trebuia s─â anun╚Ťe prin b─ât─âi de clopot izbucnirea incendiilor.

Op╚Ťiuni:
Parcare
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Canalizare
Spa╚Ťiu ├«nchis
Spa╚Ťiu deschis
Drum asfaltat
Drum forestier / De ╚Ťar─â / Poteci
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Festivaluri
Produc╚Ťie film
Casting
Concert

Arhitectur─â: Tradi╚Ťional

Interior: Rustic zonal / artizanal

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 1000

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri foioase

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Culmi / Creste

Material de construc╚Ťie: Piatr─â

Tipologie: Edificii de ap─ârare

Țară:Romania

Oraș:Rasnov

Adres─â / Rezervare:

rasnov judet Brasov

SanPlant