Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Lacul Ursu


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): > 30.000

Descriere / Avantaje:

Cel mai mare lac heliotermic din lume, unic in Europa.

Lacul Ursu ╚Öi arboretele de pe s─âr─âturi, monument al naturii, este o arie protejat─â ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezerva╚Ťie natural─â, tip mixt) situat─â în jude╚Ťul Mure╚Ö, pe teritoriul administrativ al ora╚Öului Sovata.

Rezerva╚Ťia natural─â are o suprafa╚Ť─â de 79 ha ╚Öi reprezint─â o zon─â format─â din aglomerate vulcanice (andezite cu amfiboli) ╚Öi masive de sare. Lacul Ursu s-a format odat─â cu pr─âbu╚Öirea unei exploat─âri de sare, umplut─â ulterior cu apa p─âraielor ce coboar─â de pe versan╚Ťii din apropiere.

Crin de p─âdure
(Lilium martagon)

Masivul de sare din apropierea lacului este acoperit cu un strat argilos pe care se dezvolt─â mai multe specii de plante lemnoase (gorun, stejar, molid, fag, pin, cire╚Ö s─âlbatic, sânger, p─âducel, plop tremur─âtor, m─âr p─âdure╚Ť, alun, frasin, paltin) precum ╚Öi specii ierboase, dinte care: papucul doamnei (Cypripedium calceolus) sau crinul de p─âdure (Lilium martagon).

 

Din documentele istorice, rezulta ca in 1875 s-au produs la Sovata in zona deluroasa estetica a depresiunii Transilvaniei, prabusiri si alunecari de material care au condusla individualizarea unei depresiuni in care apele paraielor Toplita si Auriu au format lacul Ursu. Alunecarea si prabusirea depozitelor de panta sunt strans legate de prezenta masivului de sare care s-a dizolvat si a contribuit, dupa fomarea lacului, la salinizarea apei. Numai dupa patru ani, adica in 1879, se mentioneaza deja fenomenul de heliotermie, atat de caracteristic si util functiei balneoterapeutice a lacului.

Salinitatea apei este intre 10- 15 g/l la suprafata, pe cca. 2 m, dupa care urmeaza o crestere brusca intre 2 si 3 m adancime, la 240 g/l, iar de aici si pana la fund valorile oscileaza intre 250- 290 g/l si chiar 300 g/l. Temperatura inregistreaza un salt intre 1,5- 2,5 m adancime ce poate ajunge in lunile de vara la 32- 34oC fata de suprafata, unde este mai scazuta. De la 5- 6 m, temperatura se mentine in ecartul de 21- 26oC tot timpul anului – valori destul de ridicate dar explicabile daca avem in vedere salinitatea si desitatea apei. Apa si namolul lacului Ursu sunt recomandate in tratamentul bolilor ginecologice. Aici, la Sovata, se fac bai calde de namol si apa tot timpul anului, iar stratul de apa helioterm, cu temperaturi mai ridicate, da posibilitatea prelungirii sezonului cu balneatie in aer liber.Op╚Ťiuni:
Parcare
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Drum asfaltat
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Produc╚Ťie film
Concert

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 1000

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Lacustru

Tipologie: Pod / Apeduct / Acvatic

Hidro: Lac / B─âl╚Ťi

Cazare direct─â: 25-30 persoane

Țară:Romania

Oraș:Sovata

Adres─â / Rezervare:

judetul mures

Agentie de turism