Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Complex Mulinologic Rudaria


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): 10.000 - 30.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Descriere / Avantaje:

Cele 22 de mori fac parte din patrimoniul UNESCO ┼či au fost reabilitate in 2004

Localitatea a fost numit─â Rud─âria pân─â în anul 1970, iar acum poart─â numele revolu╚Ťionarului pa╚Öoptist Eftimie Murgu, n─âscut în aceast─â localitate. Din punct de vedere geografic, comuna Eftimie Murgu, este situat─â în SV României,la marginea de SE a jude╚Ťului Cara╚Ö Severin, în depresiunea Alm─âjului. Este situat─â între:44º54’16’’ lat N la Lunca lu’ Brusu; 44º43’30’’lat S la Vrapcioanea; 22º2’29’’ long V; 22º12’30’’ long E

Complexul mulinologic de la Rud─âria

În fosta localitate Rud─âria (ast─âzi Eftimie Murgu), lâng─â localitatea Bozovici, în Banat, exist─â cel mai mare complex munologic din sud-estul Europei. Localitatea este a╚Öezat─â pe pârâul Rud─ârica, un afluent al Nerei.

Moar─â de ap─â cu ciutur─â în Cheile Rud─âriei

Pe Valea Rud─âriei, în anul 1772 au existat opt mori, iar din 1874 pân─â în 1910 au existat 51 de mori. Inunda╚Ťiile din acea prim─âvar─â au luat 28 dintre ele. Localnicii le-au ref─âcut pe unele, iar pe altele le-au abandonat. Toate morile au fost protejate de câte o stânc─â masiv─â ╚Öi sunt func╚Ťionale. La una, pentru a redirec╚Ťiona apa, oamenii au s─âpat cu dalta ╚Öi ciocanul un tunel prin munte, înalt de doi metri, lat de un metru ╚Öi jum─âtate ╚Öi lung de aproape 30 de metri. La început, ro╚Ťile morilor au fost din lemn, apoi, în anii 1980, din metal. Practic, acestea sunt ac╚Ťionate de for╚Ťa apei. Lag─ârul care sus╚Ťine mi╚Öcarea de rota╚Ťie este din cremene alb─â. În 24 de ore, o moar─â a m─âcinat o cantitate de 130 de kilograme de f─âin─â.

Dup─â revolu╚Ťia din 1989 morile de la Rud─âria au fost l─âsate în paragin─â. Acum mai sunt doar 22, dintre care 13 în comun─â ╚Öi nou─â, în apropiere. Ele au fost introduse în patrimoniul na╚Ťional ╚Öi se afl─â sub atenta supraveghere a Muzeului „Astra" din Sibiu. Speciali╚Ötii de la Sibiu au reu╚Öit printr-o finan╚Ťare european─â s─â recondi╚Ťioneze morile în perioada septembrie 2000 – februarie 2001, acestea constituind cel mai mare complex mulinologic din sud-estul Europei. Finan╚Ťarea proiectului a fost asigurat─â prin EUROART – fondul cultural european pentru România finan╚Ťat de Uniunea European─â.

Acum este vorba de un ansamblu alc─âtuit din 22 de mori de ap─â cu roat─â orizontal─â, construc╚Ťii din lemn de dimensiuni reduse, utilizate pentru necesit─â╚Ťile de m─âcinare de cereale ale comunit─â╚Ťii.

╚śi ast─âzi rânda╚Öii (de la rând) folosesc ╚Öi între╚Ťin în sistem asociativ morile de ap─â. O moar─â apar╚Ťinea mai multor familii, care aveau pe rând dreptul s─â o foloseasc─â. O zi pe lun─â moara era oprit─â pentru între╚Ťinere, opera╚Ťiune la care to╚Ťi rânda╚Öii erau obliga╚Ťi s─â ia parte. În condi╚Ťiile actuale comunitatea local─â nu mai are nevoie de întreaga putere de m─âcinare a morilor ╚Öi se încearc─â adaptarea obiceiului descris pentru a folosi mai pu╚Ťine mori odat─â (folosirea morilor prin rota╚Ťie).

Morile au la baz─â o arhitectur─â vernacular─â tradi╚Ťional─â asem─ân─âtoare sistemului Kaplan, cu roat─â orizontal─â ╚Öi ax vertical. Pentru c─â râul nu are debitul foarte mare localnicii au construit mici baraje pentru a asigura fluxul de ap─â necesar func╚Ťion─ârii morilor.

Situl este înscris în Lista Monumentelor Istorice din Romania ca obiectiv de valoare na╚Ťional─â - grupa valoric─â A.

Autenticitatea sistemului constructiv tehnic este p─âstrat─â în întregime. Unele ro╚Ťi ╚Öi jgheaburi au fost înlocuite, înc─â din anii 80, cu elemente metalice perfect similare, din motive de eficien╚Ť─â în exploatare.

Op╚Ťiuni:
Sonorizare
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Spa╚Ťiu deschis
Drum forestier / De ╚Ťar─â / Poteci
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Produc╚Ťie film
Casting
Proiec╚Ťii

Arhitectur─â: Tradi╚Ťional

Interior: Rural

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 1000

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri foioase

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Lacustru

Material de construc╚Ťie: Lemn

Tipologie: Structuri rurale

Hidro: Râu

Țară:Romania

Oraș:Eftimie Murgu

Adres─â / Rezervare:

Rudaria, Bozovici

SanPlant