Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Rapa Rosie


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): 10.000 - 30.000

Descriere / Avantaje:

Râpa Ro╚Öie este o arie protejat─â de interes na╚Ťional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezerva╚Ťie geologic─â ╚Öi floristic─â), cu o suprafa╚Ť─â de 10 ha, situat─â în jude╚Ťul Alba, pe teritoriul administrativ al ora╚Öului Sebe╚Ö, la cca 4 km nord de acesta.[2]

Rezerva╚Ťia complex─â Râpa Ro╚Öie cuprinde forma╚Ťiuni specifice de eroziune ╚Öi ╚Öiroire care dau peisajului un aspect impozant, precum ╚Öi o flor─â particular─â, cu multe elemente rare ╚Öi endemice. Are o suprafa╚Ť─â de circa 10 ha ╚Öi este situat─â în extremitatea sud-vestic─â a Podi╚Öului Seca╚Öelor, pe malul drept al Seca╚Öului Mare, la circa 4 km de ora╚Öul Sebe╚Ö. Vizibil─â de la mare distan╚Ť─â, Râpa Ro╚Öie se întinde pe o lungime de 800 m ╚Öi are în─âl╚Ťimi ce variaz─â între 50 ╚Öi 125 m (300 - 425 m altitudine absolut─â).

Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uria╚Öe, las─â impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane ╚Öi piramide etajate, separate de ravene, formeaz─â un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (p─âmânturi rele). Termenul, de origine englez─â, a fost folosit pentru prima dat─â în Dakota de Sud (Statele Unite), unde acest relief este bine dezvoltat.

Forma╚Ťiunea s-a format prin eroziunea produs─â de un torent în depozitele sedimentare de vârst─â miocen inferioar─â (dup─â unii geologi, oligocen─â) constituite cu prec─âdere din alternan╚Ťe de argile ro╚Öii cu gresii cenu╚Öii ╚Öi ro╚Öii, ce se dezagreg─â u╚Öor în nisipuri. Apar, de asemenea, intercala╚Ťii de microconglomerate, care în urma sp─âl─ârii liantului argilos se transform─â în pietri╚Öuri ╚Öi argile, ce se acumuleaz─â la baza versantului.

Apele de ╚Öiroire au s─âpat cute adânci, dând na╚Ötere unor superbe coloane numite ,„piramide coafate”. La baza versantului, toren╚Ťii au cl─âdit conuri de dejec╚Ťie, care î╚Öi modific─â aspectul ╚Öi dimensiunile în urma ploilor mai abundente. Datorit─â pantei mari ╚Öi a lipsei vegeta╚Ťiei, apa de ╚Öiroire, pr─âbu╚Öirile ╚Öi alunec─ârile au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi ╚Öi piramide de p─âmânt, care împreun─â cu culoarea ro╚Öie ╚Öi violacee îi dau un aspect impresionant.

Rezerva┼úia natural─â „Râpa Ro┼čie” (vedere de ansamblu)

În cuprinsul acestei dantel─ârii de forme, pe brânele înierbate sau în albia torentului s-au p─âstrat o serie de plante interesante ╚Öi rare. Astfel, pe terenurile alunecate din est d─âinuie╚Öte garoafa endemic─â Dianthus serotinus, var. demissorum, iar în vâlcelele de la poale se g─âse╚Öte un ochi de step─â cu Salvia nutans, Salvia transsilvanica, precum ╚Öi exemplare rare de stejar pufos (Quercus pubescens). Pe brâne ╚Öi pe versan╚Ťii domoli din partea superioar─â apare specia endemic─â Onosma heterophyllum cu Agropyron cristatum, rare în Transilvania. Pe t─âp╚Öanul ╚Öi colinele din vest, sub râp─â, se p─âstreaz─â asocia╚Ťia Caricetum humilisBrachypodium pinnatum transsilvanicum ╚Öi Staticetosum tataricae cu Centaurea atropurpurea ╚Öi multe elemente de step─â cald─â sudic─â. P─âduricea din fa╚Ťa râpei este o asocia╚Ťie Acereto-Tilietum medio-transsilvanicum ╚Öi ad─âposte╚Öte feriga mediteranean─â Asplenium adiantum-nigrum ╚Öi arbustul Cotoneaster integerrimus.

Op╚Ťiuni:
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Drum forestier / De ╚Ťar─â / Poteci
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Produc╚Ťie film

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 500

Vegeta╚Ťie dominant─â: Step─â

Relief dominant: Deal / Podiș

Peisaj dominant: Colinar

Aspect sol: Roșu

Țară:Romania

Adres─â / Rezervare:

judetulm ALBA

SanPlant