Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Casa Motului

Detalii

Capacitate locuri: 30 cazare / 50 restaurant

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 24 / 24

Descriere / Avantaje:

Restaurant

 • Capacitate: 50 de locuri
 • Organiz─âm la cerere evenimente (minispectacole cu ansamblu popular)

 

Servicii/Dotari

 • Râu în curte
 • Gr─âdin─â cu 3.000 mp, parcare proprie
 • Room service
 • Terasa
 • Transport microbus
 • Plata cu cardul
 • Gr─âtar/barbeque
 • Living
 • TV in living
 • ┼×emineu
 • Camer─â special amenajat─â pentru copii
 • Bar
 • Restaurant
 • Teren de sport
 • Pastravarie
 • Biciclete de inchiriat

 

Obiective turistice

Casa lui Horea

La o distanta de 30 de minute de mers cu masina de Arieseni, se afla Casa Memoriala a lui Horea, in satul Fericet, locul de bastina a lui Horea (1731 - 1875). Casa memorial─â este acum un muzeu, iar în fata lui, in anul 1934 a fost ridicat un obelisc.

Povestea lui Horea: Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, a fost unul dintre cei trei conducatori ai rascoalei ┼óaranesti din Transilvania (alaturi de Closca si Crisan). A militat pentru anihilarea sclabiei, de aceea a fost de patru ori la Viena pentru a cere imparatului drepturi sociale si libertate nationala pentru poporul roman, eliberarea motilor din iobagie. A f─âcut serviciul militar în Austria, unde a înv─â┼úat limba german─â. A jucat un rol important în declan┼čarea revoltei din 1784, care a început în satele Curechiu ┼či Mestec─âni┼č, extinzându-se apoi în p─âr┼úile de vest ale ardealului. Pentru c─â armata austriac─â a în─âbu┼čit revolta, capii r─âscoalei au fost aresta┼úi, iar Horea a fost executat public la Alba Iulia prin Frângere cu roata, la data de 28 februarie 1785.

Legend─â: lâng─â casa memorial─â exist─â un frasin b─âtrân, care se spune c─â a fost plantat chiar de c─âtre Horea.

 

Cascada Vârciorog

Se afl─â pe versantul N-E al masivului Biharia, pe valea Vârciorogului, afluent al Râului Alb. Situat─â în satul Vamvuce┼čti - Arie┼čeni, la poalele Vârfului Piatra Gr─âitoare, Cascada Vârciolog este o rezerva┼úie peisagistic─â ┼či are aproximativ 15 metri în─âl┼úime.

Este la o distan┼ú─â de 5 km din centrul comunei Arie┼čeni ┼či e accesibil─â ┼či iarna, când stratul de z─âpad─â nu e mare, pe drum forestier.

În apropiere se g─âsesc afine, mure sau zmeur─â, iar zona ofer─â posibilit─â┼úi de gr─âtar, foc de tab─âr─â sau plaj─â în apropierea cascadei (în poieni┼úele din apropiere). Cea mai bun─â perioad─â de vizitat cascada este prim─âvara, când debitul râului Vârciolog este mare. Mai mult, pe lâng─â drumul forestier se g─âsesc brându┼če si ghiocei, ceea ce face din acest peisaj o feerie. Vara ┼či toamna sunt anotimpurile în care Cascada Vârciolog este vizitat─â cel mai des.

 

P─âtr─âh─âi┼úe┼čti

C─âtunul P─âtr─âh─âi┼úe┼čti este una dinte cele mai izolate a┼čez─âri omene┼čti din Apuseni, ┼či este unul dintre cele 18 sate ce intr─â în componen┼úa comunei Arie┼čeni, situat la peste 1.200 metri în─âl┼úime. În timpul verii, accesul se face cu ma┼čina, pe un drum forestier la aproximativ 5 km de la ┼čosea.

Localnicii sunt binevoitori, cunoscu┼úi pentru celebra afinat─â. Ducând mai departe tradi┼úia ┼či cutumele de sute de ani ale mo┼úilor, ei sunt me┼čteri iscusi┼úi în realizarea obiectelor artizanale din lemn ┼či ┼úes─âturi pe care, de obicei le vedem doar la muzeele etnografice. Priveli┼čtile splendide, pacea care domin─â zona ┼či ospitalitatea oamenilor fac din popasul la P─âtr─âh─âi┼úe┼čti o adevarat─â desf─âtare.

Obiective: Cascada P─âtr─âh─âi┼úe┼čti - are 14 metri în─âl┼úime ┼či e structurat─â pe dou─â trepte. De asemenea, este cunoscut─â ┼či sub numele de Cascada Bucinis, deoarece este situat─â pe valea Bucinis. Pentru a ajunge la cascad─â, trebuie s─â parcurge┼úi 2 km (traseul este marcat), accesibil ┼či iarna, când z─âpada e mic─â. Prim─âvara, când debitul apei este mai mare din cauza topirii z─âpezilor, cascada P─âtr─âh─âi┼úe┼čti are forma cea mai impresionant─â, iar vara, împrejurimile acesteia sunt împodobite cu flori de brusture (floarea soarelui în miniatur─â).

Muzeul P─âtr─âh─âi┼úe┼čti - este locul din care se pot achizi┼úiona obiecte artizanale din lemn, folosite de me┼čterii ciubatari în prelucrarea acestuia. Aici sunt expuse tulnice, dolni┼úe, ciubere, fluiere sau pahare. Accesul se face cu ma┼čina.

 

 

Groapa Ruginoasa

Cavitate imes─â s─âpat─â de ape în gresii ro┼čii, violacee ┼či g─âlbui, Groapa Ruginoasa este un fenomen unic în ┼úara noastr─â. Este rezultatul a unui puternic proces de eroziune cu un diametru de aproximativ 600 de metri ┼či o adâncime de peste 100 de metri. Eroziunea lucreaz─â ┼či acum, m─ârind dimensiunile gropii. Spre exemplu, acum 80 de ani - pe h─âr┼úile vechi- locul era marcat cu o raven─â foarte mic─â). Muchiile sunt ascu┼úite, adev─ârate lame ce converg spre centrul gropii, astfel compartimentând întinderea în mai multe sectoare.

Situat─â la aproximativ 9 km de Arie┼čenidup─â parcurgerea unui traseu de aproximativ 50 de minute de la ┼čosea (aproximativ 10 - 15 minute de urcu┼č) , groapa poate fi vazut─â în toat─â splendoarea sa. Drumul este accesibil tot timpul anului ┼či se diferen┼úiaz─â printr-un marcaj ce pleac─â din DN75.

ATENŢIE LA MARGINILE GROPII! Nu sunt consolidate prea bine

 

Pe┼čtera Sc─âri┼čoara

Localizata in Gârda de Sus din jude┼úul Alba, Pestera Sc─âri┼čoara este una dintre cele mai mari pe┼čteri cu Ghea┼ú─â din România - al doilea ghe┼úar ca m─ârime din lume.

Din Arieseni exista, dou─â moduri de a ajunge la ghe┼úar: fie se merge cu ma┼čina pân─â în Gârda de jos ┼či de acolo se urc─â pe jos pân─â la ghe┼úar, fie se face un traseu de aproximativ 4 ore (pe marcajul triunghi ro┼ču) direct din Arie┼čeni.

Nu se cunoa┼čte exact data la care a fost descoperit─â, îns─â prima dat─â când a fost men┼úionat─â este anul 1863, când geograful austriac Adolt Schmididi face primele observa┼úii ┼či prima har─â a acesteia.

Acum, pe┼čtera Sc─âri┼čoara este declarat─â monument al naturii ┼či rezerva┼úie speologic─â. Situat─â la o altitudine de 1165 m, Sc─âri┼čoara este cea mai mare pe┼čtera cu ghea┼ú─â din România Lungimea ei este de 720 metri, iar adancimea de 105 metri. De acemenea, este renumit─â datorit─â faptului c─â are în interior un ghe┼úar cu vechime de peste 3000 de ani, ce are o suprafa┼ú─â de 5500 metri2, cu grosime a stratului de ghea┼ú─â ce depa┼če┼čte în unele locuri 37 metri; cel mai sub┼úire strat are 26 metri.

În interior este amenajat─â cu sc─âri metalice ┼či e iluminat─â, iar grupurile mari pot angaja ghizi. Sala Mare ┼či Bisericu┼úa sunt cele dou─â locuri ale p─âr┼úii superioare a ghe┼úaruluice pot fi vizitate. Bisericu┼úa, spre exemplu, prezint─â numeroase forma┼úiuni de ghea┼ú─â ┼či pe perioada verii.

Pe┼čtera se poate vizita pe tot parcursul anului.

Legenda: ┼×olom─â┼úul care fur─â fete

Pove┼čtile din b─âtrâni spun c─â în pe┼čtera de la Sc─âri┼čoara tr─âia, în vremuri vechi, un balaur pe care localnicii îl numeau ┼čolom─â┼ú. Acesta fura câte o fat─â frumoas─â, fie în Noaptea Anului Nou, fie în noaptea dinaintea Târgului de Fete de la G─âina ┼či le ascundea într-un palat de ghea┼ú─â pe care niciunul dintre localnici nu a avut ocazia s─â îl vad─â.

O alt─â legend─â: spune c─â în spatele forma┼úiunii calcaroase numite 'La brazi' exist─â dou─â bazine tot tipmul pline cu ap─â, iar cine se a┼čeaz─â în genunchi, î┼či descoper─â capul, bea direct cu buzele ┼či î┼či pune o dorin┼ú─â, î┼či va vedea visul cu ochii. Singura condi┼úie e s─â nu-┼či divulge dorin┼úacel pu┼úin un an.

Cheile Ordâncu┼čii ┼či Poarta lui Ionele

Cheile Ordâncu┼čii sunt o rezerva┼úie complex─â ┼či reprezint─â una dintre cele mai înguste chei din România (pe alocuri 4 - 6 metri l─â┼úime), cu o lungime de 4 km ┼či un peisaj natural deosebit de pitoresc. Sunt situate în comuna Gârda de Sus, la 1,5 km de centru. În pere┼úii calcaro┼či se g─âsesc 70 de pe┼čteri, grote ┼či portaluri, dintre care Pe┼čtera Poarta lui Ionele, care este declarat─â rezerva┼úie speologic─â de interes ┼čtiin┼úific în primul rând, iar în al doilea rând destina┼úie turistic─â.

Poarta lui Ionele este situat─â în primul sector al Cheilor Ordâncu┼čii, la 10 km de Arie┼čeni. Iese în eviden┼ú─â prin intrarea imens─â (pe┼čtera merit─â vizitat─â cel pu┼úin pentru acest impresionant portal) de peste 15 m în─âl┼úime, cu o galerie de 60 de metri ce poate fi vizitat─â. Acum turi┼čtii pot intra doar în prima parte a pe┼čterii, deoarece restul e închis─â pentru a proteja o colonie de lilieci.

Op╚Ťiuni:
Parchet dans
Sursa trifazic
Sonorizare
Parcare
Buc─ât─ârie / Catering
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Fumat incint─â
Alcool incint─â
Canalizare
Spa╚Ťiu ├«nchis
Spa╚Ťiu deschis
Aer condi╚Ťionat
Sal─â de recep╚Ťie / conferin╚Ťe
Asisten╚Ť─â tehnic─â ╚Öi administrativ─â
Vestiar
Drum forestier / De ╚Ťar─â / Poteci
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Repeti╚Ťii
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Produc╚Ťie film
Cursuri / Seminarii
Casting
Cafe-concert / Petreceri
Proiec╚Ťii

Arhitectur─â: Tradi╚Ťional

Interior: Rustic zonal / artizanal

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 1500

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri conifere

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Culmi / Creste

Material de construc╚Ťie: C─âr─âmid─â

Tipologie: Locuit / Cazare / Ad─âpost

Hidro: Râu

Cazare direct─â: 25-30 persoane

Condi╚Ťii cazare: Foarte bune

Țară:Romania

Oraș:Arieseni

Telefon:0743 040 556

Email: https://www.facebook.com/messages/casa.motului

Adres─â / Rezervare:

sat Galbena, nr. 468A, 517040

Localizare

Arie┼čeni se afl─â în Mun┼úii Apuseni, la poalele Mun┼úilor Bihorului, în Jude┼úul Alba.

Acces

Avion: Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele de la Oradea (121 km distan┼ú─â, aproximativ 2 ore mers cu ma┼čina) ┼či Cluj (158 km distan┼ú─â, aproximativ 2 ore ┼či 30 minute de mers cu ma┼čina).

 Ma┼čina

 Accesul cu ma┼čina se face pe ruta DN 75 pe rutele

 Cluj Napoca - Turda - Câmpeni - Arie┼čeni

 Alba Iulia - Zlatna - Abrud - Câmpeni - Arie┼čeni

 Oradea - Beiu┼č - Arie┼čeni

Deva - Brad - Vârfurile - Arie┼čeni

 Timi┼čoara - Arad - Ineu - Vârfurile - Arie┼čeni

 * pe aceste trasee se poate ajunge ┼či cu microbuze sau autocare

 

 

 

Website: http://www.casamotului.ro/

SanPlant