Intră în cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Cetatea Fagaras


Nici un videoclip încărcat. 

Detalii

Suprafață (mp): 1.000 - 10.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 8 / 24

Descriere / Avantaje:

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului este cel mai important monument al Fagarasului, unul dintre cele mai mari din tara si chiar din Europa.

 

Complexul feudal de la Fagaras, a carui constructie a inceput la sfarsitul secolului al XIV-lea si se continua, prin adaugari succesive, pana lamijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificatie din lemn, inconjurata cu un sant si val de pamant, atestata arheologic pentru secolul al XII-lea.

Aceasta fortificatie, dovada unei organizari politico- feudale autohtone voivodale, a fost distrusa la mijlocul secolului al XIII-lea, in urma unui puternic incendiu, dupa cum atesta vestigiile scoase la iveala prin sapaturile arheologice care au insotit lucrarile de restaurare.

In secolul al XV-lea cetatea din piatra si caramida de la Fagaras, care era o cetate militara de aprare, avea o incinta patrulatera, cu patru turnuri bastioane la colturi si un turn de avanpost de tip baricada pe latura de est.

Dupa scindarea Regatului Feudal Maghiar in anul 1541, ca urmare a infrangerii de la Mohacs, Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otomana. In acest cadru, domeniul si Cetatea Fagarasului intra in proprietatea ereditara a principilor Transilvaniei. Multi dintre acestia au acordat o atentie deosebita Fagarasului contribuind la dezvoltarea culturala si economica a intregii zone.

Mihai Viteazul, domn al Tarii Romanesti intre 1593-1601 si primul unificator al celor trei tari romanesti poarta ,conform unei vechi traditii voivodale, titlul de "herteg al Fagarasului", inca din anii 1597-1599 si is manifesta pretentiile asupra acestui teritoriu pe baza unui "ius antiquum vaivodarum valachiae transalpinae" (vechi drept voivodal al Tarii Romanesti).
In anul 1599, in urma campaniei din Transilvania, Mihai Viteazu intra in posesia efectiva a Fagarasului, iar la sfarsitul aceluiasi an cetatea si domeniul sunt daruite sotiei sale Doamna Stanca, devenind astfel loc de adapost pentru averile si familia domnului.
Mihai viteazul a acordat o atentie deosebita Fagarasului datorita pozitiei sale strategice: in Aprilie 1600 cetatea devine centrul de adunare al ostilor inaintea campaniei din Moldova, iar in toamna anului 1600, dupa infrangerea de la Miraslau, tot aici are loc regruparea fortelor.

In secolul al XVII-lea, adaptarile de constructii si adaugirile la care este supusa Cetatea Fagarasului vor culmina cu transformarea sa intr-o fastuasa resedinta princiara, aceasta fiind perioada de apogeu a istoriei acestui maiestuos monument.

Destinatia pe care au primit-o cele 85 de incaperi ale castelului s-a putut deduce din inventarele cetatii fagarasului, in special cele din 1632, 1637, 1656, 1676.

In urma acestor lucrari efectuate in secolul al XVII-lea, Cetatea Fagarasului devine resedinta a principilor Transilvaniei si centru politico-administrativ al marelui domeniu al Fagarasului, fiind un impunator centru medieval.

Atunci, importante lucrari la Cetatea Fagarasului au intreprins principii Gabriel Bethlen si Gheorghe Rackozi I.

Astfel, Gabriel Bethlen(1613-1629) a realizat loggii deschise in arcuri pe masive pile de zidarie. Concomitent, la colturile cetatii se construiesc cele patru bastioane cazemata in stil italian (trei "cu urechi" si unul in forma de "pana").

In timpul lui Gheorghe Rackozi I(1631-1648) au fost dublate, prin interior, zidurile exterioare de pe latura de nord si de sud, iar in spatiile create a fost aplicata umplutura de pamant, realizandu-se o rezistenta de 8 metri grosime. Totodata, construieste pe jumatatea nordica a laturii de est cladirea corpului de garda, iar santul de aparare din jurul cetatii este largit, adancit si umplut cu apa din Olt, devenind astfel un adevarat lac.

Tara Fagarasului devine unul dintre cele mai mari si mai bogate domenii ale Transilvaniei cuprinzand peste 50 de sate administrate prin doua curti secundare.

Incepand cu anul 1696, dupa patrunderea armatei imperiale austriece in Transilvania, Fagarasul devine proprietate a Coroanei Habsburgice.

Sus

Schimbarea Garzii

Incepand cu data de 27 Aprilie 2012, paza cetatii va fi asigurata de gardieni in costume medievale.Schimbarea garzii ar urma sa se faca in fiecare zi la ora 15.00. In acest fel se incearca crearea unei parti a atmosferei medievale a cetatii.

De asemenea pe lacul din jurul cetatii exista 5 barci de agrement, pentru distarctia turistilor. Imaginea este intregita de prezenta unor lebede.

Aceasta imagine a cetatii a fost descrisa într-un document din secolul 17.

Sus

Programul Muzeului Cetatii începând cu 31 Mai 2013

IARNA
Luni Inchis
Marti - Duminica 900 - 1700
VARA
Luni Inchis
Marti - Vineri 800 - 1800
Sambata, Dumninica 900 - 1700
Tarife Intrare
Adulti 10 RON
Elevi,studenti,pensionari 5 RON
Gratuit copii sub 7 ani
Telefon de contact Cetatea Fagaras: 0268 211862

Opțiuni:
Parcare
Semnal GSM / Net
Etajat
Canalizare
Spațiu închis
Spațiu deschis
Aer condiționat
Sală de recepție / conferințe
Asistență tehnică și administrativă
Depozit decoruri, material
Vestiar
Drum asfaltat
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de artă
Studio foto
Studio video
Festivaluri
Recepții
Producție film
Conferințe
Casting
Cafe-concert / Petreceri
Proiecții
Concert

Arhitectură: Medieval europeană

Climă: Temperată 4 anotimpuri

Cota de la nivelul mării: < 500

Material de construcție: Piatră

Tipologie: Edificii de apărare

Hidro: Altele

Țară:Romania

Oraș:Fagaras

Telefon:0262118862

Adresă / Rezervare:

Piata Mihai Viteazul nr 1

Website: http://www.cetateafagarasului.ro/

SanPlant