Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Conacul Otetelisanu - Conacul Mic


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): 100 - 300

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 24 / 24

Descriere / Avantaje:

Cula Otetelișanu de la Benești

Conacul a fost construit la sfâr╚Öitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea. Structura sa este de cul─â, cu elemente brâncovene╚Öti. Conacul de la Bene╚Öti a fost construit de boierii Oteteli╚Öeni, o familie de mari patrio╚Ťi, filantropi ╚Öi iubitori de cultur─â na╚Ťional─â. Printre ace╚Ötia, Ilie Oteteli╚Öanu (care, în 1720, a ctitorit biserica Sfântul Ilie din Craiova), îi îndatora pe mo╚Ötenitorii s─âi „s─â îmbrace s─âracii, s─â scoat─â datornicii din temni┼ú─â, s─â hr─âneasc─â bolnavii”.

 

Misterele conacului de la Benești

 

Alb─â ╚Öi semea╚Ť─â, pierdut─â printre stejarii care îngr─âdesc aleea ce curge spre biseric─â, casa boierilor Oteteli╚Öeni î╚Öi p─âstreaz─â cu grij─â istoriile, senin─â în amintirile din copil─âria lui Petrache Poenaru, cel care avea s─â devin─â faimos în lume pentru meritul de a fi inventat stiloul, sau întunecat─â de zarva zilelor în care însu╚Öi Tudor Vladimirescu trecea pe aici, în bubuit de flinte ╚Öi în ropotul zecilor de panduri c─âl─âri, pentru a le t─âia capetele jefuitorilor.

Cu ╚Öi mai mult─â stricte╚Ťe î╚Öi p─âstreaz─â acest conac secretele, mistere care i-au însufle╚Ťit pe mul╚Ťi de╚Öi nimeni nu le-a dat vreodat─â de urm─â. Legenda spune c─â în adâncuri, pe sub Conacul Oteteli╚Öanu, era cândva s─âpat un tunel secret, care, în acele vremuri tulburi, i-ar fi ajutat de nenum─ârate ori pe boieri s─â scape cu via╚Ť─â. Se mai spune c─â la acest tunel se ajungea din pivni╚Ť─â, c─â fugarii treceau printr-o ascunz─âtoare secret─â ╚Öi c─â apoi disp─âreau pur ╚Öi simplu, erau de neg─âsit, pentru ca mai târziu s─â ias─â cu to╚Ťii în beciul bisericii aflate chiar în poarta conacului.

>> citește mai mult

La ce bun un drum care nu duce la biseric─â?

În poarta conacului de la Bene╚Öti, închizând un drum g─âlbior ce serpuie╚Öte printre frasini prin curte, dincolo de ziduri ╚Öi, mai departe, c─âtre sat, se ridic─â, sfioas─â ╚Öi alb─â, o bisericu╚Ť─â construit─â în stilul postbrâncovenesc al secolului al XVIII-lea.

În evul mediu românesc, fiecare ob┼čte s─âteasc─â î┼či construia ┼či între┼úinea propria biseric─â de lemn. Prin p─âr╚Ťile mo╚Öiei de la Bene╚Öti, primele biserici de zid au fost construite de boierii de la Oteteli┼ču ┼či Bene┼čti. Biserica din Bene┼čti a fost ridicat─â de vornicul Barbu Oteteli┼čanu, în anul 1746, ca biseric─â de curte. Era, f─âr─â îndoial─â, fala ╚Öi paradisul cur┼úii boiere┼čti, un loc unde boierul urm─ârea slujba, era folosit─â ╚Öi ca necropol─â a st─âpânului cur┼úii ┼či a familiei sale, dar a func┼úioneaz─â pân─â în zilele noastre ┼či ca biseric─â a satului.

>> citește mai mult

R─âsf─â╚Ť cu ╚Öerbeturi într-un foi┼čor fortificat

La ad─âpost de ar┼či┼úa verii sau ascun╚Öi de rafalele de ploaie venite s─â salveze p─âmântul scorojit de ar╚Öi╚Ť─â al Olteniei, boierii z─âboveau odinioar─â în elegantul foi╚Öor al conacului, de unde puteau s─â supravegheze cum se cuvine treburile cur┼úii sau unde puteau primi oaspe┼úii dornici de ╚Öerbeturi ╚Öi cafele. Erau bucuro╚Öi cu to╚Ťii de un loc primitor ╚Öi romantic, în care oricine putea sta pierdut în gânduri sau î┼či putea face, a╚Öa cum se c─âdea la fe╚Ťe boiere╚Öti, o binemeritat─â siest─â. Foi╚Öorul adaug─â elegan╚Ť─â ╚Öi grandoare fa┼úadei de sud…

>> citește mai mult

O provocare pentru amatorii de mistere și pentru cunoscătorii vinurilor bune

O legend─â spune c─â din subsolul conacului de la Bene╚Öti porne╚Öte un tunel subteran care duce la biserica ridicat─â dincolo de zidurile cu metereze, o leg─âtur─â între conac ╚Öi avanpostul din turla bisericii, prin care boierii au reu╚Öit, spune povestea, de nenum─ârate ori s─â scape cu via╚Ť─â, fugind de spaima jefuitorilor.

Cu un farmec ╚Öi un mister aparte, istorioara s-a p─âstrat în timp, iar s─âtenii o mai pot spune ╚Öi ast─âzi, de╚Öi to╚Ťi amatorii de mistere care au cercetat beciul, nu pu╚Ťini la num─âr de-a lungul vremii, au r─âmas, mereu, dezam─âgi╚Ťi. Nici în istoriile scrise nu se reg─âse╚Öte misterioasa legend─â. Tunelul nu este men╚Ťionat în relatarea desf─â┼čur─ârii evenimentelor de la 1821, f─âcut─â de Iordache Oteteli┼čanu, care descrie cu detalii o zi de groaz─â ╚Öi foc, în care o gloat─â de jefuitori desprins─â din oastea lui Tudor a atacat conacul ╚Öi a batjocorit boierii.

Dac─â ar fi existat un pasaj secret, poate c─â Oteteli╚Öenilor le-ar fi fost mai u╚Öor s─â caute acolo refugiu, în loc s─â rabde batjocura n─âv─âlitorilor…

O legend─â spune c─â din subsolul conacului de la Bene╚Öti porne╚Öte un tunel subteran care duce la biserica ridicat─â dincolo de zidurile cu metereze, o leg─âtur─â între conac ╚Öi avanpostul din turla bisericii, prin care boierii au reu╚Öit, spune povestea, de nenum─ârate ori s─â scape cu via╚Ť─â, fugind de spaima jefuitorilor.

Cu un farmec ╚Öi un mister aparte, istorioara s-a p─âstrat în timp, iar s─âtenii o mai pot spune ╚Öi ast─âzi, de╚Öi to╚Ťi amatorii de mistere care au cercetat beciul, nu pu╚Ťini la num─âr de-a lungul vremii, au r─âmas, mereu, dezam─âgi╚Ťi. Nici în istoriile scrise nu se reg─âse╚Öte misterioasa legend─â. Tunelul nu este men╚Ťionat în relatarea desf─â┼čur─ârii evenimentelor de la 1821, f─âcut─â de Iordache Oteteli┼čanu, care descrie cu detalii o zi de groaz─â ╚Öi foc, în care o gloat─â de jefuitori desprins─â din oastea lui Tudor a atacat conacul ╚Öi a batjocorit boierii.

Dac─â ar fi existat un pasaj secret, poate c─â Oteteli╚Öenilor le-ar fi fost mai u╚Öor s─â caute acolo refugiu, în loc s─â rabde batjocura n─âv─âlitorilor, care au l─âsat boierii numai cu c─âme╚Öile de pe ei, iertându-le de urgie doar pe bietele femei. Misteriosul pasaj nu s-a l─âsat descoperit nici din cercetarea subsolului conacului.

Nu s-a constatat vreo trecere de acces ┼či nu a fost g─âsit─â nicio zid─ârie nou─â de înfundare a acestui tunel, sau alte urme care s─â confirme existen┼úa lui. Dac─â i-a dezam─âgit pân─â acum pe vân─âtorii de mistere, beciul conacului Oteteli╚Öanu a fost, f─âr─â excep╚Ťie, o adev─ârat─â revela╚Ťie pentru degust─âtorii vinurilor bune sau pentru amatorii de ╚Ťuiculici parfumate ╚Öi vesele, care spun, la rândul lor, incredibile pove╚Öti de prin p─âr╚Ťile Olteniei.

Beci1Înc─â de pe vremea lui Tudor ╚Öi-a câ╚Ötigat acest beci renumele. Poveste╚Öte Iordache Oteteli╚Öanu în celebra sa scrisoare c─â în ziua în care a venit Tudor cu arn─âu╚Ťii s─â-i scape pe boieri, a fost zarv─â mare la conac, iar ropotele de cai ╚Öi plesniturile flintelor au învolburat aerul pân─â departe.

La final ╚Öi-au tras sufletul cu to╚Ťii, iar când Tudor a dat s─â plece, triumf─âtor, boierii sp─âimo╚Öi au p─â╚Öit în fa╚Ť─â, rugându-l cu smerenie s─â-╚Öi adune ╚Öi solda╚Ťii pierdu╚Ťi prin beci, care ar fi z─âbovit gustând vinurile de prin butoaie. A fost nevoie s─â-I amenin╚Ťe cu moartea, a╚Öa spune povestea, ca fl─âc─âii din oaste s─â se dea du╚Öi de lâng─â o asemenea comoar─â.

Complet restaurat dup─â zece ani de lucru cu me╚Öteri mari din Europa, beciul conacului de la Bene╚Öti î╚Öi a╚Öteapt─â ╚Öi acum mu╚Öterii. Intrarea în beci se face direct din exterior, de pe latura de vest, unde este deschis un gârlici ap─ârat de o ╚Ťes─âtur─â de bârne.

Te întâmpin─â degrab─â, în dreapta, o ni┼č─â cu pentru sfe┼čnice, care-l petrece cu lumin─â pe cel care coboar─â, printr-un coridor boltit, scara cu 11 trepte, din c─âr─âmid─â presat─â, bine ars─â, având la margine o buz─â de lemn de stejar. Beciul are trei înc─âperi. Primele dou─â se l─â╚Ťesc, simetric, în stânga ┼či în dreapta coridorului, ╚Öi sunt camere depozit, cu nivelul de calcare mai ridicat, mai mici, poate, dar de dimensiuni relativ importante (4,55 x 3,70 m înc─âperea din dreapta ┼či 4.60 x 3,28 m înc─âperea din stânga.

Sânt bol┼úite ┼či au câte dou─â metereze: pe latura de sud ┼či vest ┼či pe latura de nord ┼či vest. Accesul în aceste înc─âperi se face prin u┼či masive din lemn de stejar, cioplit cu barda; u┼ča din stânga este dintr-o singur─â bucat─â iar cea din dreapta din trei scânduri. Se deschid spre interior

beciÎnc─âperea principal─â a beciului are nivelul de c─âlcare cu dou─â trepte mai jos. U┼ča situat─â la nivelul de c─âlcare al primelor dou─â începeri este din dou─â canaturi, din lemn de stejar masiv, cioplit cu barda, ╚Öi se deschide spre interior. În u╚Ö─â sunt mai multe orificii, în diferite unghiuri, gândite cândva pentru tragere.

Toate cele trei u┼či sânt din lemn masiv de stejar, cioplite cu barda, foarte groase, masive, capabile s─â reziste la loviturile cele mai puternice. U╚Öi ╚Ťinute de osii (┼úâ┼úâni) f─âcute din lemnul u┼čii, care permit rotirea în jurul axului, fixate atât jos cât ┼či sus în tocul u┼čii. Montate odat─â cu construc┼úia în masa zid─âriei, erau imposibil de dislocat f─âr─â d─ârâmarea peretelui. Se pot z─âvorî din interior cu drugi de lemn monta┼úi transversal.

Înc─âperea mare a beciului este dreptunghiular─â, de dimensiuni mari (10,30 x 7,40 x h 4,70 ). Toate înc─âperile ┼či coridorul sânt bol┼úite în semicilindru pe toat─â lungimea. Bolta înc─âperii principale impresioneaz─â prin caracterul ei monumental. Na┼čterea bol┼úii corespunde cu nivelul de c─âlcare ei monumental. Na┼čterea bol┼úii corespunde cu nivelul de c─âlcare din exterior. Este sus┼úinut─â de patru arcuri dublouri masive, cu o l─â┼úime de 108 cm. ┼či cu na┼čterea direct din temelie. Între arcuri se afl─â trei corzi de lemn tare dispuse pe l─â┼úimea înc─âperii.

Utilizarea la înc─âperea principal─â a acestui sistem de bol┼úire duce la ob┼úinerea unei spa┼úialit─â┼úi remarcabile a acestei înc─âperi dar ┼či la în─âl┼úarea întregului edificiu, la ridicarea nivelului locuibil suprapus peste spa┼úiul beciurilor. În col┼úul de nord-vest al beciului se afl─â o trap─â ce d─âdea posibilitatea ap─âr─âtorilor din pivni┼ú─â s─â comunice cu cei de la etaj prin intermediul unei sc─âri de lemn mobile.

Pe peretele de nord ┼či pe cel de sud, deasupra nivelului de c─âlcare din exterior, se afl─â metereze. Meterezele tuturor înc─âperilor beciului au nu numai func┼úie de ap─ârare, de tragere, dar au ┼či func┼úia de ferestre prin care se face aerisirea ┼či prin care p─âtrunde o lumin─â slab─â.

Op╚Ťiuni:
Parcare
Buc─ât─ârie / Catering
Bar - foyer
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Alcool incint─â
Etajat
Canalizare
Spa╚Ťiu ├«nchis
Spa╚Ťiu deschis
Aer condi╚Ťionat
Sal─â de recep╚Ťie / conferin╚Ťe
Asisten╚Ť─â tehnic─â ╚Öi administrativ─â
Drum asfaltat
Scop:
Repeti╚Ťii
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Produc╚Ťie film
Cursuri / Seminarii
Casting
Cafe-concert / Petreceri
Concert

Arhitectur─â: Tradi╚Ťional

Interior: Rustic zonal / artizanal

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri foioase

Relief dominant: Deal / Podiș

Peisaj dominant: Colinar

Material de construc╚Ťie: Piatr─â

Tipologie: Locuit / Cazare / Ad─âpost

Țară:Romania

Oraș:Balcesti

Telefon:021-317.89.32

Email: iorguionescu@gmail.com, evantia.barca@gmail.com

Adres─â / Rezervare:

Benesti, oras Balcesti, judetul Valcea, Romania

Website: http://www.conacul.ro/

Agentie de turism