Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Manastirea Robaia


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): 1.000 - 10.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

Numele de Robaia provine de la un atac al turcilor care au intrat in aceasta biserica si au luat oamenii robi in noaptea de inviere.

Vatra de sihastrie citata documentar din sec. XIV; biseric─â din lemn atribuit─â banului Armega; biseric─â din piatr─â construit─â de Sava Sifarul înte 1644, restaurat─â de Episcopul Iosif I al Arge┼čului, pustie ┼či refacuta în 1843-1868 de Teodosie, Visarion ┼či Naum monahul; biserica repictat─â în anii 1848, 1901 si 1951; loc de refugiu al Sfântului Cuvios M─ârturisitor Sofronie de la Cioara (1764-1766), pilduitor luptator pentru ap─ârarea credin┼úei ortodoxe în Transilvania, pr─âznuit pe 21 octombrie; chinovie pentru ultimii ani de viata a pictorului Pârvu Mutu (+1735); atelier de ve┼čminte preo┼úe┼čti; arhondaric.

 Din hrisovul lui Matei Basarab, domn al ┼ó─ârii Române┼čti, care d─âdea la 10 august 1648 lui Sava din Furduie┼čti ┼či so┼úiei sale, Livera, o mo┼čie în satul Mu┼č─âte┼čti, afl─âm c─â mân─âstirea Robaia a fost construit─â mai întâi din lemn de c─âtre str─âmo┼čii lor, iar ei au construit-o din piatr─â în anii 1644-1648. În anul 1671, a┼čez─âmântul este închinat mân─âstirii Curtea de Arge┼č de c─âtre Livera ┼či fiul ei, logof─âtul Mihai, iar în 1793, când a fost înfiin┼úat─â Episcopia Arge┼čului, Robaia a devenit metoc al acesteia.

Lucr─âri de refacere s-au efectuat în anul 1704, dup─â distrugerile provocate de incendiul din acel an (cu cheltuiala unui descendent al Liverei, Udrea Custereanul, ┼či la începutul secolului al XIX-lea, prin str─âdania Episcopului-c─ârturar Iosif I. La îndemnul Episcopului Ilarion, în anii 1843-1868 stare┼úul Visarion, secondat de Teodosie duhovnicul ┼či Naum monahul, a întreprins ample lucr─âri de extindere, to┼úi trei fiind considera┼úi “ctitori de vrednic─â amintire”. A┼čez─âmântul monahal era format în secolul trecut din biserica “Sf. Gheorghe”, o clopotni┼ú─â cu dou─â chilii ┼či cl─âdirea st─âre┼úiei, cu dou─â niveluri, construit─â în 1935 prin grija Episcopului Nichita Duma


Construc┼úiilor mai vechi li s-au ad─âugat dou─â cl─âdiri, una a chiliilor, cu dou─â etaje, ┼či o alta a noii st─âre┼úii, cu cinci etaje, în care se afl─â ┼či câteva chilii, dar mai ales atelierele de confec┼úionat ve┼čminte preo┼úe┼čti, atelierul de pictur─â bisericeasc─â, trapeza ┼či sala expozi┼úional─â “Mîn─âstirea Robaia” str─âveche vatr─â de credin┼ú─â ┼či de spiritualitate româneasc─â”, în curs de amenajare.


Manastirea Robaia - loc cu influenta duhovniceasca in evul mediu romanesc detinea un patrimoniu bibliofil remarcabil, rod al preocuparii continue a staretilor de a se inzestra manastirea cu carti de ritual, dar si datorita actului generos al episcopului carturar Iosif al Argesului, care a donat Manastirii Robaia volume extrem de necesare pentru desfasurarea slujbelor.

In sipetul de comori al manastirii, se aflau: "Cuvintele si invataturile prea cuviosului parintelui nostru Efrem Sirul" [Neamt, 1818], "Pateric" [Bucuresti,, 1828], "Carte ce se numeste Putul Sfantului Ioan Gura de Aur" [Buzau, 1833], "Cuvinte putin oarecare din cele multe ale celor intru sfinti parintilor nostri Vasilie cel Mare si Grigorie Cuvantatorului de Dumnezeu", "Mineiele" editate la Neamt.

Op╚Ťiuni:
Parcare
Buc─ât─ârie / Catering
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Spa╚Ťiu ├«nchis
Drum asfaltat
Drum forestier / De ╚Ťar─â / Poteci
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Produc╚Ťie film

Arhitectur─â: Bazilical─â

Interior: Clerical

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 1000

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri conifere

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Colinar

Material de construc╚Ťie: C─âr─âmid─â

Tipologie: Cl─âdiri de cult

Țară:Romania

Oraș:Musatesti

Adres─â / Rezervare:

Se afl─â în com. Musatesti, jud. Arges, 25 km NE de Curtea de Arges, [localizare] drum modernizat Curtea de Arges – Musatesti

 


 

Website: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-robaia-67843.html

Agentie de turism