Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Cetatea Hotin


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

Construc╚Ťia actualei fort─âre╚Ťe a început în anul 1325, suferind îmbun─ât─â╚Ťiri majore în jurul anilor 1380 ╚Öi 1460.

Voievodul ┼×tefan cel Mare (1459-1504) dispune extinderea considerabil─â a zidurilor, în─âl┼úate la 40 m, cu o l─â┼úime de 5-6 m la vest, îngustate ┼či lipsite de metereze spre ap─â, ad─âugînd înc─â trei turnuri: dou─â cilindrice ┼či unul rectangular la sud, cu poart─â la care se ajunge pe un pod cu piloni, de felul celui întîlnit la Cetatea Neam┼ú ┼či Cetatea de Scaun din Suceava, turnul masiv de nord, presupus a fi vechiul donjon ┼či turnul de est fiind anterioare. Re┼čedin┼úa princiar─â sau Palatul domnesc, desf─â┼čurat pe dou─â etaje înalte, paraclisul de tip naval, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ┼či clopotni┼úa, cu un parament de piatr─â f─â┼úuit─â ┼či c─âr─âmid─â aparent─â, dispuse ritmic, completeaz─â ornamentele exterioare marcate de semnul crucii, deasupra celor patru ┼čiruri de figuri geometrice înscrise una într-alta ┼či întrerupte bizar de o pat─â neagr─â. O legend─â consider─â c─â este urma lacrimilor celor uci┼či în cetate, iar alta o atribuie unei tinere îngropate de vie în zidul fort─âre┼úei.

O înf─â┼úi┼čare asem─ân─âtoare cu cea actual─â, dar f─âr─â por┼úile de intrare, citadela o are în tabloul lui J. Steh „B─ât─âlia de la Hotin 1673”. În timpul b─ât─âliei, sau dup─â aceea, când o┼čtile poloneze ale lui Jan Sobieski p─âr─âseau deja Hotinul, castelul a fost par┼úial distrus. În special au fost distruse în întregime turnurile de sud-est, sud ┼či sud-vest.

La mijlocul secolului al XVII-lea Turnul de sud (de intrare) înc─â nu exista în forma sa actual─â. Datarea lui se refer─â la a doua jum─âtate a secolului al XVII-lea, iar modific─ârile constructive - din sec. XVIII-lea, când ingineri francezi au extins cetatea, ┼či deci ┼či castelul însu┼či a fost ref─âcut într-o anume m─âsur─â. În secolul al XVIII-lea, când turnul a devenit Turn de intrare, peste ┼čan┼úul din fa┼ú─â, ┼či astfel pân─â la castel au fost construite dou─â poduri. Principalul monument din timpul turcilor este Cetatea Nou─â, a c─ârei construc┼úie a început în anul 1718, dup─â cucerirea definitiv─â ┼úinutului Hotinului de c─âtre turci. (în anul 1711).

Construc┼úia fortifica┼úiilor a fost dictat─â de perfec┼úionarea tehnicii militare, când b─âtrâna cetate nu mai corespundea normelor de ap─ârare. Totu┼či, înc─â din secolul al XVIII-lea de intrarea sudic─â a vechiului castel se m─ârginea cu cetatea.. Prezen┼úa unei asemenea cet─â┼úi este confirmat─â de gravura lui Romeyn de Hooghe "Victoria de la Hotin" dup─â tabloul din 1673, ┼či, de asemenea, tabloul lui đ░ J. Steh ┼či F. van Kessel „B─ât─âlia de la Hotin”; pe acestea se observ─â cu claritate zidul de ap─ârare cu bastioane (de┼či f─âr─â turnuri), care se sprijin─â la nord-est pe citadel─â, iar mai la sud pe povârni┼čul de deasupra Nistrului. Domnul Moldovei Dimitrie Cantemir înainte de anul 1723 men┼úiona c─â în timpurile de demult ora┼čul era înt─ârit în partea de vest cu ziduri înalte ┼či ┼čan┼úuri adânci, ┼či turcii "cucerind cetatea, au distrus în parte zidurile ei, iar dup─â aceea au înconjurat-o cu construc┼úii noi dup─â modele noi, în─âl┼úându-le cu peste jum─âtate". Astfel, turcii au mutat pe un nou loc - pu┼úin mai la nord - vechea linie de ap─ârare, înt─ârind-o considerabil. Noua cetate a fost proiectat─â de ingineri francezi. Dup─â unele date, noile fortifica┼úii au fost construite nu numai cu mijloacele sultanului, ci ┼či cu ajutorul domnului Moldovei Nicolae Mavrocordat. Teritoriul înconjur─âtor a fost cur─â┼úat de copaci ┼či cl─âdiri: aici s-au construit tuneluri subterane - galerii de obuze, prin care acestea erau aduse la linia de ap─ârare. Pe platforme speciale de lemn era amplasat─â artileria cu tragere lung─â, tunurile erau amplasate de asemenea pe bastioane ┼či ziduri - în num─âr de circa 200. Pe teritoriul interior s-au în─âl┼úat ulterior construc┼úii, aici se aflau b─âi, moschei, cazarme, pie┼úe: mai aproape de citadel─â se afla casa comandantului ienicerilor ┼či moscheea Aga-geamisi, la nord fântâna ┼či moscheea mamei decedate sultanului, la vest - tribunalul (mecheme) ┼či cimitirul. În prezent nu mai exist─â niciuna din aceste construc┼úii.

Op╚Ťiuni:
Parcare
Semnal GSM / Net
Drum asfaltat
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Festivaluri
Produc╚Ťie film
Casting
Proiec╚Ťii

Arhitectur─â: Medieval european─â

Interior: Medieval

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 500

Vegeta╚Ťie dominant─â: Step─â

Relief dominant: Deal / Podiș

Material de construc╚Ťie: Piatr─â

Tipologie: Edificii de ap─ârare

Țară:Romania

Oraș:Hotin

Adres─â / Rezervare:

Cetatea Hotin este situat─â la 48 km nord-est de Cern─âu┼úi, pe malul rîului Nistru, în vestul Ucrainei.

Agentie de turism