Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Cetatea Tighina


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Suprafa╚Ť─â (mp): 10.000 - 30.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

Cetatea Tighina a f─âcut parte din marele ╚Öi binechibzuitul sistem defensiv al Moldovei medievale, fiind pe vremuri una din cele mai puternice cet─â╚Ťi.Astfel fiind o cetate moldoveneasc─â din secolul XIV,din timpul domniei lui ╚śtefan cel Mare, care a construit o cetate din p─âmânt ╚Öi lemn – o palanc─â, pentru a ap─âra trec─âtoarea de t─âtari. Cet─â╚Ťuia de p─âmânt era, probabil, rotund─â sau semircular─â, avea ╚Öan╚Ť ╚Öi val de ap─ârare, iar în poal─â valului din interiorul cet─â╚Ťii erau f─âcute locuin╚Ťe de tip bordei. Acest lucru este demonstrat de s─âp─âturile care au descoperit urmele unei locuin╚Ťe arse ╚Öi diferite obiecte de uz casnic din sec. XV – XVI. La sfâr╚Öitul sec. XIV - începutul sec. XV, pe locul unde mai înainte fusese punctul vamal, a fost întemeiat ora╚Öul cu acela╚Öi nume Tighina

cetatea construita din piatra reprezenta un patrulater, inconjurat din trei parti de un sant foarte adinc. Cetatea de sus avea 12 turnuri, iar cele patru posturl de pe la colturi devenisera niste bastioane bine fortificate, care aveau menirea sa ia asupra lor tot greul luptelor in caz de asediu neasteptat. Cetatea de jos, mai modesta ca proportii, avea doar sase turnuri, dar prin poarta ei se aducea apa de la Nistru.

In anii 1705-1707 lucrarile de intarire a acestui edificiu de o deosebita importanta militara au fost continuate de catre mesterii moldoveni sub conducerea si supravegherea nemijlocita a lui Dimitrie Cantemir. Neculce scrie ca D. Cantemir, adus de turci spre a ispravi mai repede lucrarile de reconstruire, cuprins de entuziasm, coborise in mijlocul mesterilor si, apucind bolovanii grei,ii rinduia el singur in ziduri si-i indemna si pe ceilalti la munca. In aceasta ultima varianta cetatea se constituia dintr-un ansamblu de 10 bastioane si 11 turnuri inconjurate de acelasi sant traditional de aparare.

Op╚Ťiuni:
Parcare
Semnal GSM / Net
Fumat incint─â
Spa╚Ťiu deschis
Scop:
Spectacole
Expo / Tabere de art─â
Studio foto
Studio video
Festivaluri
Produc╚Ťie film
Casting
Proiec╚Ťii
Concert

Arhitectur─â: Medieval european─â

Interior: Medieval

Clim─â: Temperat─â 4 anotimpuri

Cota de la nivelul m─ârii: < 0

Vegeta╚Ťie dominant─â: Lunc─â

Material de construc╚Ťie: Piatr─â

Tipologie: Edificii de ap─ârare

Hidro: Râu

Țară:Romania

Oraș:Tighina

Adres─â / Rezervare:

tighina

Agentie de turism