Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


Manastirea Ciolanu


Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Detalii

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

M─ân─âstirea este atestat─â din secolul al XVI-lea.

M─ân─âstirea are dou─â biserici, situate la o distan╚Ť─â de 100 de metri între ele. Biserica veche poart─â hramul Sfântul Gheorghe. Cercet─âri arheologice efectuate în anii 1970 au ar─âtat c─â ea dateaz─â din a doua jum─âtate a secolului al XVI-lea.  Biserica nou─â poart─â hramul Sfin╚Ťii Apostoli Petru ╚Öi Pavel ╚Öi a fost construit─â în 1828. Ea con╚Ťine icoane pictate în 1886 de pictorul Gheorghe Tattarescu.

Unele surse o indic─â drept ctitor pe Doamna Neaga, so╚Ťia domnitorului Mihnea Turcitul, la 1590, pe baza unei inscrip╚Ťii din 1857. Alte surse indic─â pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu ╚Öi Dragomir Sorescu din Verne╚Öti, la 1568, pe baza documentelor legate de biserica veche, una de dimensiuni modeste, considerat─â pu╚Ťin probabil a fi o ctitorie domneasc─â. Biserica din vale dateaz─â din 1828, cl─âdit─â fiind de episcopul Chesarie al Buz─âului. M─ân─âstirea a fost reconstruit─â în 1862 dup─â ce, în 1855, a fost distrus─â de un incendiu.

Impresioneaz─â prin intrarea impun─âtoare, prin cele dou─â biserici construite la o distan┼ú─â de câteva sute de ani una de alta, în contrast cu micu┼úul cimitir în care odihnesc personalit─â┼úi marcante ale spiritualit─â┼úii cre┼čtine române┼čti. Este cea mai mare ┼či mai de seam─â m─ân─âstire de c─âlug─âri din Arhiepiscopia Buz─âului ┼či Vrancei.

Ciolanu este singura m─ân─âstire din jude┼úul Buz─âu atestat─â documentar din secolul al XVI-lea. Pe locul actualei m─ân─âstiri au existat, cu siguran┼ú─â, s─âla┼če de c─âlug─âri pustnici, poate chiar ┼či un schit sih─âstresc pe Dealul Ciolanu, în secolele XIV-XV, întrucât s─âp─âturile care au fost f─âcute mai târziu, în secolul al XVI-lea, au scos la iveal─â oseminte str─âvechi ale pustnicilor care au vie┼úuit în acest loc, cu mult înainte de zidirea acestei biserici. De la aceste r─âm─â┼či┼úe umane vine ┼či denumirea de Ciolanu.

Ansamblu monahal Ciolanul, este format din doua biserici, prima dintre ele biserica cea mai veche, cu hramul Sfantului Mucenic Gheorghe, a fost ridicata dupa spusele staretului manastirii preotul Chiril Lovin, cu care am avut placerea sa stam de vorba, de doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, in anul 1589, cea de a doua biserica, cu 250 de ani mai tanara, a fost cladita de episcopul Chesarie al Buzaului in anul 1828.

In incinta ansamblului monahal se afla si un muzeu, unde pe langa vesminte si alte obiecte de cult bisericesti, puteti vedea si admira si cateva icoane pictatea de Gheorghe Tattarescu.

Op╚Ťiuni:
Parcare
Buc─ât─ârie / Catering
Atelier repara╚Ťii / ├«ntre╚Ťinere pe raza 15 km
Drum asfaltat
Asisten╚Ť─â medical─â pe raza 15 km
Scop:
Studio foto
Studio video
Produc╚Ťie film

Arhitectur─â: Bazilical─â

Interior: Ecleziastic

Cota de la nivelul m─ârii: < 500

Vegeta╚Ťie dominant─â: P─âduri foioase

Relief dominant: Câmpie

Material de construc╚Ťie: C─âr─âmid─â

Tipologie: Cl─âdiri de cult

Țară:Romania

Adres─â / Rezervare:

Manastirea Ciolanu este localizata la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru, pe drumul local direct prin Vernesti, si la aproximativ 45 de kilometri daca se ocoleste pe soseaua principala prin Buzau. Ca reper pe harti se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata vecinatate (peste drum) a Taberei de Sculptura de la Magura.

M─ân─âstirea Ciolanu este o m─ân─âstire de c─âlug─âri cre╚Ötini ortodoc╚Öi din jude╚Ťul Buz─âu, România, localizat─â în imediata apropiere a Taberei de Sculptur─â de la M─âgura, pe versantul sudic al dealului Ciolanu, c─âtre pârâul Ni╚Öcov

SanPlant