Intră în cont / Inregistreaza-te


Manastirea Ciolanu


Nici un videoclip încărcat. 

Detalii

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

Mănăstirea este atestată din secolul al XVI-lea.

Mănăstirea are două biserici, situate la o distanță de 100 de metri între ele. Biserica veche poartă hramul Sfântul Gheorghe. Cercetări arheologice efectuate în anii 1970 au arătat că ea datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.  Biserica nouă poartă hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel și a fost construită în 1828. Ea conține icoane pictate în 1886 de pictorul Gheorghe Tattarescu.

Unele surse o indică drept ctitor pe Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul, la 1590, pe baza unei inscripții din 1857. Alte surse indică pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu și Dragomir Sorescu din Vernești, la 1568, pe baza documentelor legate de biserica veche, una de dimensiuni modeste, considerată puțin probabil a fi o ctitorie domnească. Biserica din vale datează din 1828, clădită fiind de episcopul Chesarie al Buzăului. Mănăstirea a fost reconstruită în 1862 după ce, în 1855, a fost distrusă de un incendiu.

Impresionează prin intrarea impunătoare, prin cele două biserici construite la o distanţă de câteva sute de ani una de alta, în contrast cu micuţul cimitir în care odihnesc personalităţi marcante ale spiritualităţii creştine româneşti. Este cea mai mare şi mai de seamă mănăstire de călugări din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Ciolanu este singura mănăstire din judeţul Buzău atestată documentar din secolul al XVI-lea. Pe locul actualei mănăstiri au existat, cu siguranţă, sălaşe de călugări pustnici, poate chiar şi un schit sihăstresc pe Dealul Ciolanu, în secolele XIV-XV, întrucât săpăturile care au fost făcute mai târziu, în secolul al XVI-lea, au scos la iveală oseminte străvechi ale pustnicilor care au vieţuit în acest loc, cu mult înainte de zidirea acestei biserici. De la aceste rămăşiţe umane vine şi denumirea de Ciolanu.

Ansamblu monahal Ciolanul, este format din doua biserici, prima dintre ele biserica cea mai veche, cu hramul Sfantului Mucenic Gheorghe, a fost ridicata dupa spusele staretului manastirii preotul Chiril Lovin, cu care am avut placerea sa stam de vorba, de doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, in anul 1589, cea de a doua biserica, cu 250 de ani mai tanara, a fost cladita de episcopul Chesarie al Buzaului in anul 1828.

In incinta ansamblului monahal se afla si un muzeu, unde pe langa vesminte si alte obiecte de cult bisericesti, puteti vedea si admira si cateva icoane pictatea de Gheorghe Tattarescu.

Opțiuni:
Parcare
Bucătărie / Catering
Atelier reparații / întreținere pe raza 15 km
Drum asfaltat
Asistență medicală pe raza 15 km
Scop:
Studio foto
Studio video
Producție film

Arhitectură: Bazilicală

Interior: Ecleziastic

Cota de la nivelul mării: < 500

Vegetație dominantă: Păduri foioase

Relief dominant: Câmpie

Material de construcție: Cărămidă

Tipologie: Clădiri de cult

Țară:Romania

Adresă / Rezervare:

Manastirea Ciolanu este localizata la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru, pe drumul local direct prin Vernesti, si la aproximativ 45 de kilometri daca se ocoleste pe soseaua principala prin Buzau. Ca reper pe harti se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata vecinatate (peste drum) a Taberei de Sculptura de la Magura.

Mănăstirea Ciolanu este o mănăstire de călugări creștini ortodocși din județul Buzău, România, localizată în imediata apropiere a Taberei de Sculptură de la Măgura, pe versantul sudic al dealului Ciolanu, către pârâul Nișcov

Agentie de turism