Intră în cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Manastirea Cozia


Nici un videoclip încărcat. 

Detalii

Suprafață (mp): 300 - 1.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 12 / 24

Descriere / Avantaje:

Manastirea Cozia a fost construita intre anii 1387-1388, de catre Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era "sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti". Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.

Biserica Mănăstirii Cozia este construită din blocuri mari de piatră alternând cu cărămidă aparentă – îmbrăcămintea obişnuită a bisericilor bizantine. La exterior se remarcă o bogată şi variată sculptură în piatră. Privind ancadramentele celor şapte ferestre ale naosului şi altarului, datând din epoca lui Mircea cel Mare, şi cele două ferestre ale pronaosului din perioada lui Neagoe Basarab, vizitatorul este impresionat de varietatea motivelor. Ferestrele şi rozetele au fiecare sculptura sa.

Biserica mare a fost zidita de mesteri din Serbia, in forma de cruce, din blocuri de piatra, cu alternanta cu randuri de caramida, partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos datand din timpul lui Mircea cel Batran. Pridvorul este deschis, sustinut de patru coloane din piatra in fata si doua coloane in spate. Are o turla mare, in forma de decagon, construita pe naos. Crucea de pe turla este din timpul lui Mircea cel Batran. Biserica pastreaza policandrele daruite de Sfantul Constantin Brancoveanu.

Biserica mare de la Cozia a fost construită iniţial doar cu pronaos, naos şi altar. Având arhitectură şi pictură în stil brâncovenesc, pridvorul s-a adăugat abia în anul 1707. Pereţii exteriori au grosimea de 1,30 m, iar zidul despărţitor dintre pronaos şi naos, 1,40 m. Pronaosul are dimensiunile de 7,30x6,30 m, naosul 8,70x10,08 m, iar altarul 4,30x6,32 m. Pictura naosului şi altarului a fost refăcută în anii 1704-1705 de către familia Cantacuzinilor pictaţi la intrare în naos pe partea stângă. În dreapta se află tabloul votiv al lui Mircea. Policandrele din pronaos şi naos datează din epoca lui Constantin Brâncoveanu, cel din naos având data confecţionării (1691) inscripţionată. Vechea catapeteasmă a fost distrusă de foc, iar cea de astăzi, facută din zid, datează din1 anul 1794 în timpul domniei lui Alexandru Moruzi.

Biserica mare a fost pictata in fresca, intre anii 1390-1391. Pictura originala s-a pastrat, pana astazi, doar in pronaos. Pictura din naos si din Sfantul Altar, intocmita tot in fresca, a fost lucrata in anul 1707, odata cu reparatiile savarsite de Serban Cantacuzino. Frescele au fost zugravite de Preda Zugravul si de fiii sai, Ianache Sima si Mihail. Intre anii 1984-1986 a fost restaurata intreaga pictura.

In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei, decedata in 1605. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale si dateaza din 1938.

Manastirea are doua paraclise, unul cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” (1583), iar celalat, “Duminica Tuturor Sfintilor” (1710). Paraclisul din zid, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, asezat in coltul de sud-est al manastirii, dateaza din anul 1583. Paraclisul, zis brancovenesc, asezat in coltul de nord-est, este din caramida, avand doua case boltite si un foisor. Dateaza din anii 1710-1711.

Opțiuni:
Parcare
Semnal GSM / Net
Drum asfaltat
Asistență medicală pe raza 15 km
Scop:
Expo / Tabere de artă
Studio foto
Studio video
Producție film
Proiecții
Concert

Arhitectură: Bazilicală

Interior: Ecleziastic

Climă: Temperată 4 anotimpuri

Cota de la nivelul mării: < 1000

Vegetație dominantă: Păduri conifere

Relief dominant: Montan

Peisaj dominant: Versanți

Material de construcție: Cărămidă

Tipologie: Clădiri de cult

Hidro: Râu

Țară:Romania

Oraș:Calimanesti

Adresă / Rezervare:

Sfanta Manastire Cozia este situata in nordul statiunii balneo- climaterice Calimanesti - Caciulata, la iesirea Oltului din defileul care desparte Masivul Parang de Masivul Fagaras (Carpatii Meridionali), pe drumul european E81. Distante: Bucuresti - 205 km; Pitesti - 83 km; Rm. Valcea - 22 km; Sibiu - 78 Km; Deva - 109 Km; Arad - 272

Website: http://www.manastireacozia.ro/

SanPlant