Intră în cont / Inregistreaza-te


Arheoparc -Muzeul Campiei Boianului

Detalii

Suprafață (mp): 300 - 1.000

Disponiblitate zile: 7 / 7

Disponiblitate ore: 8 / 24

Descriere / Avantaje:

Sat vechi de 6.000 de ani

Satul neolitic este format din sase colibe ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un sant de aparare si gard din nuiele împletite, intrarea se face pe o punte din lemn, iar colibele sunt de marime naturala. O coliba este reprezentativa pentru o locuinta de pescar, alta pentru agricultor, alta pentru olar etc, au în interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelte pentru gospodarie si practicarea diferitelor ocupatii, deasemenea a  fost reconstituita si o locuinta lacustra, folosita în vechime pentru depozitarea proviziilor pentru ca asezarile erau ridicate pe vai des inundate.


Colibele erau dese, ulitele (calea principala) nu erau mai mari de doi metri, uneori colibele fiind lipite una de cealalta. Constructiile erau joase pentru ca înaltimea oamenilor nu depasea 1,50-1,60 m. Casele nu aveau tavane, dar erau bine captusite la interior. Fiecare coliba avea vatra, cuptor, lavita, iar patul era construit din pamânt ridicat, peste care asezau piei sau rogojina“,


ot aici a fost amenajat chiar şi un mormânt specific acestei culturi, groapa fiind ovală şi acoperiută cu plexiglas, iar scheletul, provenind tot din acea perioadă, are picioarele şi braţele aduse la piept în poziţia fătului, potrivit tradiţiilor de atunci.

În „arheo-parcul“ de la Drăgăneşti-Olt, profesorul Zorzoliu a reconstituit satul după tipul aşezărilor neolitice specifice culturii Gumelniţa, ale căror urme au fost descoperite aici.

 

 

 

O uliţă din satul original

 

 

 

Iniţiatorul proiectului explică scopul satului care te transportă în timp. „Acest sat neolitic reprezintă, în fapt, o uliţă din satul original. Astfel apăreau în perioada neolitică aşezările: cu un grup mic de locuinţe, trei-cinci bordeie, amenajate în zone inundabile, pe nişte mici insule, care se transformau în sate.

 

Opțiuni:
Parcare
Atelier reparații / întreținere pe raza 15 km
Semnal GSM / Net
Spațiu deschis
Drum asfaltat
Asistență medicală pe raza 15 km
Scop:
Spectacole
Studio foto
Studio video
Producție film

Cota de la nivelul mării: < 0

Vegetație dominantă: Stepă

Material de construcție: Argilă / Lut / Pamânt bătut

Tipologie: Spații culturale / Muzee

Țară:Romania

Oraș:Drăgăneşti-Olt

Persoană de contact: Traian Zorzoliu

Telefon:0249.439.208 / 0249.465.239

Email: zorzoliutraian@yahoo.com

Adresă / Rezervare:

Str. N. Titulescu, nr. 239, Drăgăneşti-Olt, Jud. Olt

Agentie de turism