Intră în cont / Inregistreaza-te
AE Agency

Catanga


1. Cornelia Catanga - Foaie verde, mar domnesc.mp3.mp3
     
2. Cornelia Catanga Picaturi de untdelemn.mp3.mp3
     
3. Cornelia Catanga - Blestemat sa fii de stele.mp3.mp3
     
 

Activitate:

Solista Muzica Lautareasca, Folclor, Muzica De Petrecere, Acordeon

Informaţii

Status: Consacrat

Disponibilitate de deplasare:
Da

ȚarăRomania

OrașBucuresti

Limbă

Limba nativa: Romana

Limba 1: Engleza

Aptitudini speciale

Voce
Instrument muzical

Descriere

Culoare par: Negru

Fizionomie: Caucazian

Gen: Feminin

Experienţă

Performanță artistică / Carieră / Repertoriu:

Cornelia Catanga s-a nascut  in satul Zeletin, judetul Buzau si este nepoata violonistei Maricica Catanga. Parasita de tatal ei dela 9 luni, indura greutati ion copilarie, dar le traverseaza cu bine si ramane o vesnica optimista si iubitoare de viata.

In 1964, Cornelia incepe sa cante la acordeon, iar in 1966 canta pentru prima data pe scena, la balul comunei Valea Plopului (jud. Prahova).

Din 1967, solista intretine atmosfera evenimentelor speciale la care este invitata, precum nunti, botezuri si petreceri.

Catanga face primul pas spre celebritate in anul 1969, dupa ce participa la o preselectie la Casa de Creatie din Buzau. Aici este descoperita de Doina Badea cu care colaboreaza un an, ca solist instrumentist (acordeon) in cadrul formatie acesteia de turneu.

In 1971 canta pentru prima data alaturi de Toni Iordache, iar in perioada 1972 — 1978 incepe sa cante la nunti alaturi de Nicolae Florian si Marin Nasturica, George Urziceanu.

In 1979, Catanga canta pentru scurt timp alaturi de Romica Puceanu, iar in 1985 are primul spectacol la Sala Polivalenta (spectacol de comedie cu momente muzicale, alaturi de Stela Popescu si Alexandru Arsinel).

Din 1986 incep turneele in strainatate (in special Israel, dar si Berlin) iar primul LP il lanseaza in 1989, acompaniata de orchestra lui Leonard Iordache si Constantin Fulgerica, acordeon.

Dupa 1995 inregistreaza colaborari cu Sfinx Experience, Nicu Constantin si Loredana Groza, dar continuand colaborarile si cu Nicolae Nitescu, Florica Rosioru etc.

Cornelia Catanga este recunoscuta pentru piesele lautaresti pe care le interpreteaza alaturi de sotul sau, Aurel Padureanu si taraful "Leul Greu". Cantareata impresioneaza publicul si prin cantatul la acordeon. Desi plecata din copilarie din satul natal, il poarta mereu in  inima.


''Catanga vine din chihlimbarul muntilor Buzaului si podgoriilor noptii. Din suvoaiue de cantec pe care ierburile campiei le imprumuta padurilor de brazi, crangurilor de mesteceni, singuratatilor din nori. Intunericul de luceferi negri din vocea ei, raspandeste amarul pelinului in inimi. Ursitoarele au daruit-o cu frumusete misterioasa si cu talentul de piatra rara ai legarii si dezlegarii din dragoste.

Catanga canta muzica lautareasca. Durerea, suspinul si dorul. Suferinta iubirii si vinul sperantei. Amplitudinea vocii, patima intensa cu care imperecheaza tristetea in vocalele de catifea ale implinirii, modulatiile neasteptate, duritatea dulce a lumilor de frunza, de luna, de asteptari si nesiguranta, puterea de-a induira si de a culege bobul de lumina si nemarginirea sufletului, o aseaza pe pragul ticalosiei din care tasneste izvorul frumos al izbanzii. In glasul ei se leagana cumpenile vantului prielnic, picura lacrima viorilor, se rasucesc departarile, inviaza, cu luciri de matostat, iubirile pierdute. Ascultand-o, nu-ti dai seama cand treci parleazul spre iad, nici cand ai iesit din poiana smintelilor. Un singur lucru e adevarat: ascultand-o intri sub vraji de chihlimbar.'' - Fanus Neagu

Agentie de turism