Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te

Pareia Pilisterlu, Ansamblul Pilisterlu


1. Marica Pitu-Anji yinu sh trecu la mana.mp3.mp3
     
2. G. Marcu - O lai munti analtu.mp3.mp3
     
3. Gh.Celea - Calesha.mp3.mp3
     
 

Activitate:

Dansuri Populare Aromane, Folclor Aroman

Informaţii

Disponibilitate de deplasare:
Da

ȚarăRomania

OrașBucuresti

Limb─â

Limba nativa: Aromana

Limba 1: Romana

Limba 2: Engleza

Aptitudini speciale

Carnet auto
Dans
Voce
Instrument muzical

Descriere

Componenţă

Ansamblul este format dintr-un grup de dansatori ┼či soli┼čti vocali. Membrii acestui ansamblu au vârste cuprinse între 15-25 de ani

Experienţă

Performan╚Ť─â artistic─â / Carier─â / Repertoriu:

Grupul de dansatori , execut─â dansuri tradi┼úionale str─âvechi, iar soli┼čtii vocali cântece în forma popular─â autentic─â.Repertoriul actual valorific─â tezaurul folcloric armânesc, cuprinde cântece ┼či jocuri armâne┼čti populare din cele mai importante regiuni etno –folclorice armâne┼čti: Epir, Tesalia, Gramostea, Macedonia.

Eforturile ansamblului sunt concentrate spre a prezenta multitudinea manifest─ârilor spirituale ale plaiurilor macedoniei antice. Muzica, dansul ┼či datinile armâne┼čti au r─âmas, completându-se, iar─â┼či ┼či iar─â┼či cu ceea ce s-a mo┼čtenit de la str─âmo┼či. Prea pu┼úine ac┼úiuni sub aspect artistic s-au produs aici în România, legate de cultura ┼či tradi┼úiile armâne┼čti, raportat la num─ârul armânilor ┼či la faptul c─â sunt grupa┼úi compact , înc─â de când au colonizat Cadrilaterul.

Pe parcursul anilor atât conduc─âtorii cât ┼či membrii ansamblului s-au perindat. Din anul 2008, conducerea ansamblului a fost preluat─â de Ianula Gheorghe.

Colabor─âri cu Muzeul ┼ó─âranului Român, Muzeul Satului , spectacole la Sala Rapsodia român─â, Casa Radio, Facultatea de drept, Palatul Parlamentului, Curtea Veche, Pia┼úa Universit─â┼úii . Spectacol de Ziua Europei.Ansamblul a avut o frumoas─â colaborare cu Ovidiu Lipan ┼ó─ând─âric─â, cu care a realizat proiecte deosebite.

Dansul armânesc tradi┼úional este „corlu” a┼ča cum era el rânduri rânduri, la sate, cu sute ┼či sute de armâni! Dar pe lâng─â corlu mari, sunt ┼či alte dansuri ce î┼či iau originea din zonele unde tr─âiesc armânii: mavrumata, Hagiu Steriu, paidu┼čca, zagorista, ceamcu, samiotisa. Mavrumata este un dans ce vine din Rep. Macedonia ┼či este dansat de grâmostenii din Serres ┼či Veria. A┼ča ┼či dansul Hagiu Steriu este dansat de grâmostenii din Serres ┼či de vârgârenii din România. Paidu┼čca ┼či ┼×traca î┼či au originile la armânii din Bulgaria. Zagorista se danseaz─â în p─âr┼úile din Zagori ai mun┼úilor Pind, de la Grebena pân─â la Ianina ┼či Aminciu (Me┼úovo). Ceamclu se danseaz─â în Ceamurlia, Grecia, Albania ┼či este un dans mai complicat. Samiotisa este întâlnit cu preponderen┼ú─â la armânii din partea de sud a Balcanilor.

Agentie de turism