Intră în cont / Inregistreaza-te

Pareia Pilisterlu, Ansamblul Pilisterlu


1. Marica Pitu-Anji yinu sh trecu la mana.mp3.mp3
     
2. G. Marcu - O lai munti analtu.mp3.mp3
     
3. Gh.Celea - Calesha.mp3.mp3
     
 

Activitate:

Dansuri Populare Aromane, Folclor Aroman

Informaţii

Disponibilitate de deplasare:
Da

ȚarăRomania

OrașBucuresti

Limbă

Limba nativa: Aromana

Limba 1: Romana

Limba 2: Engleza

Aptitudini speciale

Carnet auto
Dans
Voce
Instrument muzical

Descriere

Componenţă

Ansamblul este format dintr-un grup de dansatori şi solişti vocali. Membrii acestui ansamblu au vârste cuprinse între 15-25 de ani

Experienţă

Performanță artistică / Carieră / Repertoriu:

Grupul de dansatori , execută dansuri tradiţionale străvechi, iar soliştii vocali cântece în forma populară autentică.Repertoriul actual valorifică tezaurul folcloric armânesc, cuprinde cântece şi jocuri armâneşti populare din cele mai importante regiuni etno –folclorice armâneşti: Epir, Tesalia, Gramostea, Macedonia.

Eforturile ansamblului sunt concentrate spre a prezenta multitudinea manifestărilor spirituale ale plaiurilor macedoniei antice. Muzica, dansul şi datinile armâneşti au rămas, completându-se, iarăşi şi iarăşi cu ceea ce s-a moştenit de la strămoşi. Prea puţine acţiuni sub aspect artistic s-au produs aici în România, legate de cultura şi tradiţiile armâneşti, raportat la numărul armânilor şi la faptul că sunt grupaţi compact , încă de când au colonizat Cadrilaterul.

Pe parcursul anilor atât conducătorii cât şi membrii ansamblului s-au perindat. Din anul 2008, conducerea ansamblului a fost preluată de Ianula Gheorghe.

Colaborări cu Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Satului , spectacole la Sala Rapsodia română, Casa Radio, Facultatea de drept, Palatul Parlamentului, Curtea Veche, Piaţa Universităţii . Spectacol de Ziua Europei.Ansamblul a avut o frumoasă colaborare cu Ovidiu Lipan Ţăndărică, cu care a realizat proiecte deosebite.

Dansul armânesc tradiţional este „corlu” aşa cum era el rânduri rânduri, la sate, cu sute şi sute de armâni! Dar pe lângă corlu mari, sunt şi alte dansuri ce îşi iau originea din zonele unde trăiesc armânii: mavrumata, Hagiu Steriu, paiduşca, zagorista, ceamcu, samiotisa. Mavrumata este un dans ce vine din Rep. Macedonia şi este dansat de grâmostenii din Serres şi Veria. Aşa şi dansul Hagiu Steriu este dansat de grâmostenii din Serres şi de vârgârenii din România. Paiduşca şi Ştraca îşi au originile la armânii din Bulgaria. Zagorista se dansează în părţile din Zagori ai munţilor Pind, de la Grebena până la Ianina şi Aminciu (Meţovo). Ceamclu se dansează în Ceamurlia, Grecia, Albania şi este un dans mai complicat. Samiotisa este întâlnit cu preponderenţă la armânii din partea de sud a Balcanilor.

SanPlant