Intră în cont / Inregistreaza-te

Sorin Coliban

Activitate:

Basbariton ; Opera, Vocal-simfonic, Lied

Informaţii

Disponibilitate de deplasare:
Nu

ȚarăAustria

OrașWienn

Limbă

Limba nativa: Romana

Limba 1: Engleza

Limba 2: Germana

Aptitudini speciale

Carnet auto
Dans
Voce

Descriere

Fizionomie: Caucazian

Gen: Masculin

Experienţă

Performanță artistică / Carieră / Repertoriu:

cariera sa debutează în martie 1996, la Atena cu rolul titular din opera „Don Giovanni”, în regia celebrului bas italian Ruggero Raimondi.

Imediat după acest debut a fost invitat la Londra la Opera Regală (Royal Opera House-Covent Garden) unde a debutat în mai 1996. S-a întors acolo, în mod regulat, în stagiunile ce au urmat.

Între timp, cariera sa a continuat la Paris în cadrul Operelor Bastille, Garnier și Chatelet abordând o largă paletă a repertoriului de operă, de la clasic, belcanto, verism și până la operele secolului XX.

Între anii 2000 și 2011 a avut numeroase apariții pe scenele teatrelor de operă și a festivalurilor din întreaga lume: San Francisco(War Memorial Opera House), Tel Aviv (New Israeli Opera), Monte Carlo, Bergen (Norvegia), Tokio, München(Staatsoper), Düsseldorf (Germania), Basel, St.Gallen, Luzern (Elveția), Wiener Festwochen, Bregenz(Bregenzer Festspiele), Klagenfurt (Austria), La Coruña (Mozart Festival-Spania), Pesaro (Rossini Opera Festival- Italia),Edinburgh (Festivalul de la Edinburgh) și altele.

Din septembrie 2004 și pâna în prezent este angajat la Operele Staatsoper și Volksoper din Viena în ansamblul de soliști, dar continuând să fie invitat și în alte teatre și festivaluri.

Printre numeroasele roluri din ultimii ani se numără Timur în „Turandot” de Puccini, Fasolt din „Das Rheingold” (Aurul Rinului) de Richard Wagner sub bagheta dirijorului Franz Welser-Möst, Der Justiziär din „Der Evangelimann” de Wilhelm Kienzl, Fra Melitone din „La forza del destino” de Verdi, Comandorul din „Don Giovanni” de Mozart, Colline în „La Boheme”, Basilio în „Il barbiere di Seviglia”, Der Bauer din „Die Kluge” de Carl Orff, Ramfis din „Aida”, Filippo II și Marele Inchizitor din „Don Carlos” de Verdi , Der Holländer în „Der fliegende Holländer” și multe altele.Repertoriul lui Sorin Coliban cuprinde peste 60 de roluri de operă.

Abordează în mod frecvent și alte genuri muzicale precum vocal-simfonic si lied repurtând numeroase succese pe scenele de concert din Dresden, Lyon, Bruxelles, Amsterdam(Concertgebouw),Rotterdam,Londra(Royal Albert Hall,Royal Festival Hall,Queen Elisabeth Hall), București(în cadrul "Festivalului Internațional George Enescu",Ateneul Roman,Sala Palatului,Sala Radio) și Viena(Musikverein).

Participă la înregistrări audio și video realizate de firmele EMI-Classics și Naxos . A făcut parte din multe transmisii la radio în Austria ORF-Ö1 A,B etc. și în Anglia la BB

 

Colaborări cu dirijori și regizori

Bernard Haitink,Franz Welser-Möst,Seiji Ozawa,Zubin Mehta[3],Rafael Frühbeck de Burgos,Alberto Zedda,Bruno Campanella,Antonio Pappano,Daniele Gatti, Donald Runnicles, Gary Bertini, James Conlon, Kent Nagano, Princhas Steinberg, Richard Bonynge, Valery Gergiev,Cristian Mandeal,Giancarlo del Monaco, Emilio Sagi , Jerome Savary , Alfredo Arias, Robert Carsen, Graziela Sciutti, Jonathan Miller, Luc Bondi, Nicolas Joel , Benoit Jaquot , Marco Arturo Marelli, Diethmar Pflegerl , Josef Köpplinger ,Olivier Tambosi și alții.

 

Colaborări cu soliști

Angela Gheorghiu,Roberto Alagna,Anna Netrebko,Leontina Văduva, Eduard Tumagian, Alfredo Mariotti, Bryn Terfel, Ruggero Raimondi , Enzo Dara, Feruccio Furlanetto, Jennifer Larmore, Jose Van Dam, Karita Mattila,Simon Keenlyside,Erwin Schrott,Maria Guleghina,Ramon Vargas, Robert Lloyd,Thomas Hampson,Dmitri Hvorostovsky,Nina Stemme și alții.

 

Filmografie

  • Tosca (2001) în rolul lui Sciarrone
Premii / Diplome:

Marele Premiu și Premiul Criticii Muzicale la „Concursul Mihail Jora” în 1994 la București


Premiul II la Concursul de interpretare a liedului - Ionel Perlea” în 1993 la Slobozia


Premiul I la Concursul International „The quest for Don Giovanni” în 1995 la Atena

Studii de profil

Academia de muzică din București, clasa prof. Dorin Teodorescu în 1995.

A continuat să studieze, în particular, timp de șase ani, cu prof. Georgeta Bălan.

SanPlant