Intrト テョn cont / Inregistreaza-te
AE Agency


Rezervatie - Pelicanul Comun Si Pelicanul Cret


Nici un material audio テョncトビcat. 

Informaナ」ii


SubcategoriePasari

AnimalePelican

RasaPelecanus Onocrotalus Si Pelecanus Crispus

DresatNu

TipSトネbatic

ネ啾rトRomania

TalieMare

Culoarealb

Descriere


Pelicanul (Pelecanus) face parte din familia pトピトビilor acvatice Pelecanidae care cuprinde 8 specii. Sunt pトピトビi mari, rトピpândite în regiunile temperate ネ冓 tropicale.

Morfologie ネ冓 comportament

Pelicanul, excelent zburトフor ネ冓 bun înotator, are un corp îndesat, un cioc lung, cu o pungト galben-portocalie sub el, ce se poate dilata. Pelicanii nu se pot scufunda, dar pescuiesc împrenunト, încercuind peネ冲ii sau broaネ冲ele ネ冓 aruncându-ネ冓 simultan capetele în apト cu ciocurile larg deschise, la adâncime micト. Se folosesc atunci de pungile lor ca de o plasト. Se hrトハesc mai ales cu peネ冲i bolnavi sau izolaネ嬖 în bトネネ嬖 pe cale de desecare, fiind consideraネ嬖 ca adevトビaネ嬖 „sanitari piscicoli”. În caz de penurie de peネ冲e, li se poate întâmpla sト atace cuiburile altor pトピトビi sau mai adesea depozitele de gunoaie omeneネ冲i. Fiind pトピトビi migratoare, sosesc în România între martie ネ冓 mai, apoi pleacト în septembrie-octombrie, spre Delta Nilului, regiunea Golfului Persic sau coastele Asiei.

În România trトナesc în delta Dunトビii, singurul loc din ネ嫗rト în care clocesc, douト specii de pelicani :

  • Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) ネ冓
  • Pelicanul creネ (Pelecanus crispus),

reprezentând 2-3 colonii de pelicani cu efective de maximum 2 000-3 000 de indivizi.

În Bugeacul ucrainean, ネ冓 limanul Covurlui adトパosteネ冲e o colonie clocitoare de câtva sute de Pelicani creネ嬖.

Dar în 1855, medicul francez Camille Allard în vizitト prin Dobrogeanumトビa zeci de mii de exemplare, adトブgând cト toate limanele ネ冓 lacurile sunt acoperite de pトピトビi de baltト, printre care pelicanii ネ冓 lebedele domnesc. Dar atunci populaネ嬖a umanト era doar de câteva zeci de mii de persoane acolo unde în secolul XXI trトナesc aproape un milion (2007) iarna, ネ冓 un milion ネ冓 jumトフate vara.

Proprietar


Proprietar / Persoanト juridicト: Rezervatia Delta Dunarii

Adresト: DELTA DUNARII

Agentie de turism