Intr─â ├«n cont / Inregistreaza-te


In Situ - Ras


Nici un material audio ├«nc─ârcat. 

Nici un videoclip ├«nc─ârcat. 

Informaţii


SubcategorieMamifere

AnimaleFeline

RasaLynx Lynx

DresatNu

TipS─âlbatic

ȚarăRomania

TalieMedie

Culoarecastaniu, bej sau alb.

Descriere


Râ╚Öii sau linc╚Öii sunt un grup al celor patru specii de feline s─âlb─âtice de m─ârime medie. Toate sunt considerate ca facând parte din genul Lynx, dar unele autorit─â╚Ťi le clasific─â s─â fac─â parte din genul Felis, c─âruia îi apar╚Ťine pisica s─âlbatic─â ╚Öi pisica de cas─â. Caracalul; numit uneori râsul african sau râsul persian, este considerat ca facând parte din genul Felis.

Din toate patru speciile de linc╚Öi, doar râsul iberic (L. pardinus) a fost evaluat la lista ro╚Öie a IUCN c─â specia amenin╚Ťat─â critic. Celelalte, în ciuda faptului c─â au fost vânate în mod necontrolat în secolele XIX ╚Öi XX r─âmân s─â fie în afara oric─ârui pericol de dispari╚Ťie la nivelul mondial, fiind totu╚Öi amenin╚Ťate în unele ╚Ť─âri.

 

Etimologie

Cuvântul râs î╚Öi are origine slav─â, cuvinte înrudite se pot g─âsi spre exemplu în ceh─â (rys), polonez─â (ry┼Ť) ╚Öi rus─â (ĐÇĐőĐüĐî / rysi). Dic╚Ťionarul Etimologic Român, opunându-se p─ârerii populare, nu prezint─â nicio leg─âtur─â între acest cuvânt ╚Öi verbul a râde. Pe cealalt─â parte, cuvântul linx este un împrumut mai recent din francez─â, care mai are origine în limba latin─â ╚Öi este derivat de denumirea ╚Ötiin╚Ťific─â lynx.

R─âspândire ╚Öi statut de conservare

R─âspândirea tuturor specilor din genul Lynx.

Statutul în care se g─âsesc toate speciile de linc╚Öi este foarte vartiat. Râsul carpatin, râsul ro╚Öu╚Öi râsul canadiansunt prezentate de popula╚Ťii destul de mari pentru a asigura continuitatea specii. Râsul iberic este pe cale de dispari╚Ťie, doar 84-143 linc╚Öi de aceast─â specie mai tr─âind în Spania. Prezen╚Ťa râ╚Öilor în Portugalia este incert─â.

Râ╚Öii carpatini tr─âiesc în multe arii ale Europei ╚Öi Asiei, ceea ce a rezultat în a doua denumire a lor – râ╚Öii eurasiatici. Toata popula╚Ťia de aceast─â specie este estimat─â la 55.000 de indivizi, din care majoritatea tr─âie╚Öte în Rusia. În ╚Ť─ârile Europei Centrale, de-a lungul Carpa╚Ťiilor, exist─â o popula╚Ťie mare dar amenin╚Ťat─â, izolat─â ╚Öi nestabil─â a acestor feline. În afar─â Rusiei, cea mai mare popula╚Ťie a linc╚Öilor se g─âse╚Öte în România, num─ârul indivizilor atingând 2.050 în 2001. Încerc─âri de a reintroduce râsul au avut loc în Slovenia ╚Öi Elve╚Ťia.

Linc╚Öii canadieni (numi╚Ťi ╚Öi polari) se pot g─âsi în partea septentrional─â a Americii de Nord, mai ales în Canada ╚Öi Alaska, dar ╚Öi în restul Statelor Unite ale Americii. În ciuda vân─âtorilor, râsul canadian în Canada nu este amenin╚Ťat de oameni, re╚Ťinând majoritatea arealului s─âu. În Statele Unite este pe cale de dispari╚Ťie. S-a încercat f─âr─â succes reintroducerea specii în statul New York în anile '80. O alt─â încercare, terminat─â cu succes, a avut loc în 2002 în Colorado.

În p─âr╚Ťile centrale ╚Öi meridionale ale Americii de Nord exist─â o mare popula╚Ťie a râ╚Öilor ro╚Öi. Ei tr─âiesc pe aproape întreg teritoriu al Statelor Unite, în afar─â regiunii de centru-est. În Canada, se le pot g─âsi în partea de sud, p─ârasit─â mai înainte de linc╚Öi canadieni. Se raporteaz─â ╚Öi existen╚Ťa popula╚Ťiei în Mexic. Nu sunt amenin╚Ťate nic─âieri, chiar dac─â lipsesc datele exacte despre num─ârul indiviziilor în Mexic.

Aspect

Linxul iberic

Râ╚Öii au m─âsura aseman─âtoare cu cea a câinelui. Au între 70 ╚Öi 150 cm lungime, cu coad─â relativ scurt─â — de 5-25 cm. Vârful cozii la toate speciile este de obicei negru, iar în vârful urechilor sunt smocurile de peri negri, ceea ce deosebe╚Öte linc╚Öii de alte felide. Culoarea perilor este diversificat─â ╚Öi depinzând de specia ╚Öi condi╚Ťiile climatice, variaz─â între castaniu ╚Öi bej sau chiar alb. De asemenea, to╚Ťi râ╚Öii au perii albi la piept, pântece ╚Öi partea interioar─â a gambelor. Greut─â╚Ťile maxime raportate se g─âsesc între 50 kg ╚Öi 58 kg, dar în mod normal reprezentan╚Ťii niciunei specii nu dep─â╚Öesc greutatea de 30 kg. Ca toate altele felide, râ╚Öii au gheare ascu╚Ťite ╚Öi retractile care ajung lungimea de 4-6 cm. Linc╚Öii tr─âiesc aproxmiativ 20 ani.

Cele mai mari sunt linc╚Öii carpatini, având 80-150 cm lungime ╚Öi o greutate de 18-30 kg . Urmeaz─â cei iberici, cu 85-120 cm ╚Öi 13-25 kg ╚Öi ambele specii americane care au acelea╚Öi valori de lungime (70-120 cm) ╚Öi de greutate (9-15 kg).

Râ╚Öii mici sunt uneori confunda╚Ťi cu pisicile s─âlbatice în ciuda faptului c─â acestea sunt genuri separate.

 

Împerechere

Toate speciile râ╚Öilor se împerecheaz─â în timpul prim─âverii timpurii, în martie ╚Öi aprilie. Fiindc─â sunt animale solitare, împerecherea nu are loc la fiecare an. Ciclul estral la femelele dureaz─â 10-15 zile, iar sarcina — 65-90 de zile, depinzând de specia, dup─â care se nasc 2-4 pui, orbi pentru dou─â s─âpt─âmâni. Al─âptarea dureaz─â relativ mult, pân─â la ╚Öase luni. Puii se despart de mama când au doi ani de vârst─â, cu scopul de a se preg─âti pentru prima împerechere. Este foarte dificil de observat obiceiuri de împerechere ale linc╚Öilor din diverse cauze, mai ales raritatea animalelor, efectul vân─âtorilor intensive, ori mareelor areale unde ele tr─âiesc

Aptitudini


Comportament și pradă

Toate speciile de linc╚Öi sunt carnivore, pr─âd─âtoare ╚Öi teritoriale, iar arealul lor ocup─â de la 100 la aproxmativ 2.000 km², îns─â speciile europene au teritoriul limitat din cauza activit─â╚Ťii umane. Se pot le g─âsi mai ales în p─âduri din regiuni muntoase, dificil accesibile, bogate în vânatul poten╚Ťial. Râ╚Öii sunt capabili s─â se ca╚Ť─âre dar de obicei vâneaz─â la nivelul p─âmântului. Râ╚Öii nu accept─â vulpile ╚Öi pisicile s─âlbatice în compania lor ╚Öi le îndeparteaz─â, reprezentând comportamentul ostil fa╚Ť─â de ele. Râ╚Öii sunt activi noaptea.

Prada lor tipic─â const─â în diverse animale forestiere ╚Öi cele care tr─âiesc în câmpuri, cum ar fi ╚Öoareci, iepuri, cerbi, saigale, coluni ╚Öi diverse specii ale p─âs─ârilor. Uneori consum─â ╚Öi animalele domesticite, cum ar fi g─âini, ra╚Ťe, gâ╚Öte, curcani, oi ╚Ö.a.m.d., atacând chiar câini când se simte primejduit. La nevoie este necrofag, de╚Öi în mod obi╚Önuit îngroap─â prada pe care nu a putut-o mânca.

Râsul ro╚Öu.

Râ╚Öii se mi╚Öc─â repede ╚Öi f─âr─â zgomot, ceea ce lor permite s─â atace prada pe nea╚Öteptate. Pot ╚Öi s─âri la o distan╚Ť─â de 4-6 metri în orice direc╚Ťie. Auzul ╚Öi mirosul linc╚Öilor sunt foarte dezvoltate. De asemenea, ca majoritatea pisicilor, râ╚Öii pot vedea bine seara ╚Öi noaptea.

Proprietar


Proprietar / Persoan─â juridic─â: In Libertate

Adres─â: paduri : Europa Asia Canada Alaska America de Nord - centrala si meridionala- Mexic În afar─â Rusiei, cea mai mare popula╚Ťie a linc╚Öilor se g─âse╚Öte în România,de-a lungul Carpa╚Ťiilor, num─ârul indivizilor atingând 2.050 în 2001.

SanPlant